Februārī sadarbībā ar LTV raidījumu "Īstās Latvijas saimnieces" sākām iepazīstināt "Tasty" lasītājus ar dalībniecēm un viņu piedāvātajām receptēm. Pirmā viesošanās tika aizvadīta Kolkā pie lībietes Dženetas Marinskas, bet 9. martā varējām vērot, kā savas viešņas Jelgavā uzņem krievu saimniece Raisa Kozačenko, ceļot galdā uzkodu ar bietēm un siļķi, Sibīrijas pelmeņus un plānās pankūkas. Vairāk informācijas par raidījumu un tā dalībniecēm atradīsi te, bet, lasot tālāk, uzzināsi Raisas Kozačenko gatavoto krievu tradicionālo ēdienu receptes.
Raisa ir aktīva sieva, kura ilgus gadus bijusi Jelgavas krievu biedrības priekšgalā. Nu jau kādu laiku vadības grožus atdevusi jaunākas paaudzes rokās, taču tas nenozīmē, ka Raisa sēž mājās, rokas klēpī salikusi. Viņa joprojām rīko un arī piedalās lielākajā daļā biedrības pasākumu un papildus tam arī lieliski gatavo ēst.
Raisai ļoti labi sanāk kūka ''Napoleons'', taču to savām viešņām Raisa šoreiz nepasniedza – sarūpējot maltīti īstā krievu stilā. Un, kur krievu ēdieni un dzērieni, tur arī krievu tautas mūzika – gandrīz katram dzīves notikumam vai ēdienam par godu Raisas pūrā ir kāda dziesma.
Lasi tālāk un uzzini, kā gatavojama siļķes un biešu uzkoda krievu gaumē un kāds ir Sibīrijas pelmeņu mīklas kažociņa un nevainojamu plāno pankūku mīklas noslēpums.
Marinēta siļķe ar bietēm un kartupeļiem
Viešņu apetītes rosināšanai Raisa izvēlējusies tradicionālu krievu virtuves uzkodu, kuras pagatavošanai nepieciešami šādi produkti:
- Bietes;
- Kartupeļi;
- Eļļā marinēta siļķe ar dillēm;
- Sīpoli;
- Marinēti gurķi;
- Kapāti zaļumi.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Kartupeļus un bietes izvāra ar visu mizu (te uzzināsi, kā kartupeļus izvārīt divtik ātri, bet te atklājām divus veidus, kā izcept bietes krāsnī, lai tās būtu vēl gardākas kā vārītās).
Atdzesē, nomizo un sagriež šķēlītēs.
Pasniedz atsevišķās porcijās kopā ar gabaliņos sagrieztu siļķi un marinētiem gurķīšiem. Rotā ar sakapātiem zaļumiem un sīpolu gredzeniem.
Lai labi garšo!
"Tasty.lv" piebilde: Vecāka gadagājuma latviešu saimnieces atminas, ka siļķe un kartupeļi izsenis ir celti galdā arī gavēņa laikā, gatavojot no šiem produktiem garšīgus un daudzveidīgus ēdienus, kas neesot bijuši nekādi garlaicīgie. Kā zināms – viss jaunais ir labi aizmirsts vecais, tādēļ te atradīsi kārdinošas receptes dūšas piesiešanai.
Tradicionālie Sibīrijas pelmeņi
Pelmeņu gatavošana nav īpaši sarežģīta, drīzāk jau laikietilpīga procedūra, tomēr ir vairāki knifiņi, kas jāņem vērā, lai mīkla nebūtu gumijota, pelmeņi vāroties nevērtos vaļā, bet pildījums būtu maigs, aromātisks un bezgala sulīgs.
Pelmeņu mīklai Raisa izmanto šādas sastāvdaļas:
- 1 kg miltu;
- 2 olas;
- 200 ml ūdens;
- 1 šķipsniņa sāls.
Pildījumam:
- 1 liels sīpols;
- 1 kg jauktas maltās gaļas (cūkgaļa, liellopa gaļa);
- ½ glāze ūdens;
- Sāls pēc garšas;
- Svaigi malti melnie pipari.
Gatavo mīklu. Vispirms lielā bļodā iesijā miltus un vidū izveido bedrīti, kurā ielej ūdeni, iesit olas un ieber sāli. Sākot no vidus, visu samaisa.
Mīklas pikuci izgāž uz galda un mīca tik ilgi, kamēr tas kļūst viendabīgs, gluds un spīdīgs. Mīklas gatavību pārbauda, viegli iespiežot tajā ar pirkstu – mīklai jābūt elastīgai un pēc iespiešanas jāatgriežas sākotnējā stāvoklī.
No mīklas izveido garenu kukulīti un sagriež vairākās daļās. Katru daļu izrullē desiņā un sagriež nelielos gabaliņos.
Katru gabaliņu ar pirkstiem saplacina un plāni izrullē, lai veidojas nelieli mīklas aplīši.
Gatavo pildījumu. Vispirms nomizo, uz smalkās dārzeņu rīves sarīvē un ar malto gaļu sajauc sīpolu. Pielej ūdeni, pievieno garšvielas un mīca, kamēr veidojas viendabīga masa.
Sagatavo pelmeņus. Uz katra mīklas aplīša liek pildījumu, pārloka uz pusēm un rūpīgi saspiež kopā maliņas, lai pelmeņa forma līdzinās speķa pīrādziņa formai. Pārliekot vienu pāri otram, saspiež kopā arī galus, lai veidojas mazi, apaļi pelmenīši.
Pelmeņus vāra apmēram 10 minūtes un pasniedz siltus ar kapātiem zaļumiem un skābu krējumu.
Lai labi garšo!
"Tasty.lv" piebilde: Zelta likumus, kas jāņem vērā, lai mājās gatavoti pelmeņi izdotos īpaši gardi, atklājām šajā rakstā, te uzzināsi, kā soli pa solim pagatavot izcili gardus pannā ceptus pelmeņus.
Plānās 'saules' pankūkas
Raisa Kozačenko iesaka gatavot plānās pankūkas pēc šādas pārbaudītas receptes:
- 2 olas;
- 200 g miltu;
- 5 TK cukura;
- 1 šķipsniņa sāls;
- 500 ml piena;
- 1 ĒK eļļas+eļļa cepšanai.
Bļodā iesit olas, pievieno sāli un cukuru, sakuļ. Pielej pienu un samaisa.
Caur sietiņu iesijā miltus un rūpīgi maisa, kamēr izveidojas viendabīga masa, bez kunkuļiem.
Pašās beigās mīklai pievieno ēdamkaroti eļļas un atkal rūpīgi samaisa.
Cep uzkarsētā ar taukvielām ieziestā pannā uz vidēji stipras uguns.
Pasniedz ar ievārījumu, iebiezināto pienu, skābo krējumu, ikriem...
Lai labi garšo!
"Tasty.lv" piebilde: te atradīsi idejas 10 kārdinošiem plāno pankūku pildījumiem. Bet, izlasot šo rakstu, uzzināsi, kādas ir biežāk pieļautās iesācēju kļūdas, kādēļ neizdodas izcept garšīgas pankūkas.