Foto: Publicitātes foto

Sadarbībā ar LTV raidījumu "Īstās Latvijas saimnieces" turpinām iepazīstināt "Tasty" lasītājus ar dalībniecēm un viņu piedāvātajām receptēm. 23. martā varējām vērot, kā Staļģenes ciemā savas viešņas uzņem lietuviešu saimniece Janīna Jurgeleviča, ceļot galdā cepta siera salātus, cepelīnus un kūku "Napoleons". Vairāk informācijas par raidījumu un tā dalībniecēm atradīsi te, bet, lasot tālāk, uzzināsi Janīnas gatavoto lietuviešu tradicionālo ēdienu receptes.

Lietuviete Janīna ir šīs kompānijas klusākā sieva, taču, kā zināms, tie klusākie ūdeņi ir tie dziļākie, un šī reize nav izņēmums. Janīna izrādās ne vien lieliski auž, bet arī gatavo. Taču galvenais – viņa ir laba organizatore, jo spēj sarīkot neaizmirstamus svētkus ar lietuviešu dejām, dziesmām un, protams, arī bagātīgu mielastu.

Janīna dzīvo Staļģenē, un tā vien šķiet, ka viņas viesību rīkošanā piedalījās ne tikai Staļģenes ciems, bet viss Jelgavas novads.

Lasi tālāk un uzzini cepta siera salātu recepti, kā gatavojami leišu tradicionālie cepelīni, un kādi ir ideāla "Napoleona" noslēpumi.

Ceptā siera salāti

Foto: Publicitātes foto

Lai pagatavotu ceptā siera salātus, nepieciešmi šādi produkti:

  • Dažādi svaigo lapu salāti (spināti, ledus salāti, salātu baldriņi);
  • Marinētas bietes;
  • Balzametiķis;
  • Siers;
  • Olas;
  • Milti;
  • Rīvmaize (ar paprikas pulveri);
  • Saldā čili mērce;
  • Ķiploki;
  • Bazilika pesto;
  • Sāls;
  • Olīveļļa cepšanai.
Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Pagatavošana

1

Uz šķīvja kārto dažādus svaigo lapu salātus un no balzametķī iemarinētām, vārītām bietēm izgrieztas bumbiņas.

2

Virsū liek olā, miltos un rīvmaizē apviļātas un eļļā apceptas siera šķēlītes.

3

Sajauc balzametiķi, saldo čili mērci, saspiestu ķiploku, sāli, bazilika pesto un olīveļļu un īsi pirms pasniegšanas pārlej salātiem.

Lai labi garšo!

Cepelīni

Foto: Publicitātes foto

Cepelīnu pamatmasai nepieciešamās sastāvdaļas:

  • Kartupeļi;
  • Sāls;
  • Kartupeļu ciete.

Sastāvdaļas pildījumam:

  • Maltā gaļa;
  • Sīpoli;
  • Eļļa cepšanai;
  • Sāls;
  • Svaigi malti melnie pipari.

Veidojot kartupeļu masu, izmanto ⅓ samīcītus vārītus kartupeļus un ⅔ svaigi rīvētus kartupeļus, kam nospiesta liekā sula. Abas kartupeļu masas samaisa, pievieno sāli un nedaudz kartupeļu cietes. Rūpīgi samīca.

Pildījumam izmanto malto gaļu, kurai pievienoti sagriezti un apcepti sīpoli, sāls un svaigi malti melnie pipari.

No kartupeļu masas plaukstā veido apaļus plāceņus, kuriem vidū liek gaļas masu, un veido iegarenus cepelīnus. Liek verdošā ūdenī, kam pievienots sāls, askorbīnskābe (lai cepelīni nekļūst melni) un kartupeļu ciete (ūdenim jābūt kā biezam ķīselim). Kad cepelīni uzpeld, tie ir gatavi.

Pasniedz ar tradicionālo lietuviešu mērci "Kastinys", ko gatavo no sviesta, skābā krējuma, ķiplokiem un ķimenēm vai baraviku saldkrējuma mērci.

Lai labi garšo!

"Tasty" ieteikums: kādas šķirnes kartupeļus vislabāk izvēlēties cepelīniem, kā tos pareizi vārīt, lai cepelīni neizšķīstu, un citus noderīgus padomus atradīsi šajā rakstā.

Kūka 'Napoleons'

Foto: Publicitātes foto

Janīnas galdā celtās "Napoleona" kūkas mīklas kārtām nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 500 g mitu;
  • 500 g sviesta;
  • 500 g skāba krējuma.

Krēma sastāvdaļas:

  • 200 g sviesta;
  • 6 ĒK miltu;
  • 1 l piena;
  • 300 g cukura;
  • 6 olu dzeltenumi;
  • Vaniļas pāksts sēkliņas.
  • Skābs ievārījums pēc izvēles.

Gatavo mīklu. Istabas temperatūrā paturētu sviestu sagriež mazos kubiņos, piesijā miltus, pieliek krējumu un visu rūpīgi samaisa.

Mīca, lokot vairākām kārtām. Uz 12 stundām liek ledusskapī. Pēc tam sadala piecās daļās, katru izrullē, klāj uz cepamplāts un cep cepeškrāsnī zeltaini brūnas.

Atdzesē, ar asu nazi apgriež maliņas.

"Tasty" iesaka: noderīgus knifus, kā soli pa solim gatavojama trausla un pufīga bezrauga kārtainā mīkla, atradīsi šajā rakstā.

Gatavo krēmu. Uz pannas izkausē sviestu, iesijā miltus.

Pienam pievieno cukuru un uzvāra. Pieliek klāt sviestu ar miltiem. Vāra. Lēni maisot pievieno sakultus olu dzeltenumus un vaniļas pāksts sēkliņas.

Atdzesē un saputo. Krēmu devīgi ziež starp iepriekš izceptām un atdzesētām mīklas plātnēm. Ja vēlas, kādā kārtā var ieziest skābu ievārījumu.

Gatavo kūku pārkaisa ar mīklas drumstalām, kas veidotas no apgrieztajām mīklas maliņām. Pirms pasniegšanas kūku sagriež gabaliņos.

Lai labi garšo!

"Tasty" ieteikums: citus "Napoleona" gatavošanas knifiņus atklājām, lūk – te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!