lielais dadzis
Foto: Shutterstock
Kopā ar sertificētu pirtnieku un dziednieku Ziedoni Kārkliņu turpinām iepazīt ēdamās nezāles – iepriekš atklājām, kā iekļaut ēdienkartē dažādām vērtīgām vielām pārbagātās nātres, gārsu, pienenes un mazāk zināmo ganu plikstiņu. Šoreiz uzzināsi noderīgu informāciju par lielā dadža veselīgajām īpašībām un receptes šī auga izmantošanai.

Lielo dadzi ('Arctium lappa'), kurš aug teju katrā sētmalē un pļavā, pamatoti var dēvēt par Eiropas žeņšeņu – brīnumaugu, kura rezerves ir neizmērojamas, tādēļ tas izsenis ticis izmantots kā plaša spektra ārstniecības augs. Ēdamas ir visas divgadīgā lakstauga daļas, bet visvērtīgākās ir saknes un jaunās, vēl pilnīgi neizplaukušās lapas, turklāt jāņem vērā, ka ārstnieciskiem nolūkiem derēs tikai pirmā gada saknes, skaidro Ziedonis Kārkliņš.

Dadzi ir īpaši ieteicams iekļaut uzturā, ja ir:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!