kalmes
Foto: Shutterstock
Kopā ar sertificētu pirtnieku un dziednieku Ziedoni Kārkliņu turpinām iepazīt Latvijas ēdamos savvaļas augus – iepriekš atklājām, kā iekļaut ēdienkartē dažādām vērtīgām vielām pārbagātās nātres, gārsu, pienenes, lielo dadzi un mazāk zināmo ganu plikstiņu. Šoreiz uzzināsi noderīgu informāciju par kalmju veselīgajām īpašībām un receptes šī auga izmantošanai.

Agrāk parastā kalme jeb smaržīgā kalme (Acorus calamus) Latvijā bija ļoti izplatīts un lietots augs. Šodien to ir krietni mazāk. Kāpēc? Tādēļ, ka kalmes neaug netīrās, piesārņotās, purvainās vietās. Senatnē kalmes stādīja pie ūdenskrātuvēm, no kurām ņēma dzeramo ūdeni. Ja kalmes vairs negribēja augt, tad šāds ūdens nebija lietojams dzeršanai. Sendienās sasmalcinātas kalmju saknes izmantoja dzeramā ūdens attīrīšanai un aromatizēšanai.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!