rudens augļi dārzeņi ķirbis
Foto: Shutterstock
Pastāv uzskats, ka augļu un dārzeņu iekļaušana ēdienkartē rudenī un ziemā ir dārgs prieks. Lai lauztu šo stereotipu, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone atgādina par desmit vērtīgiem sezonas augļiem un dārzeņiem, kas ir ne tikai veselīgi, bet arī ļoti lēti.

Burkāni un ķirbji

"Lai arī abiem dārzeņiem ir atšķirīgs izmērs, tiem ir vairāk kopīga, nekā liekas," stāsta uztura speciāliste. Abas rudens veltes nemaksā daudz, un abām ir līdzīga uzturvērtība, ko nosaka skaistā, rudenīgā oranžā krāsa. Gan burkāni, gan ķirbji ir lielisks karotīnu avots — tā ir viela, kas mūsu organismā pārvēršas par A vitamīnu, un būtisks pamats normālai redzei. Simts gramos burkānu vai ķirbju ir divas līdz trīs karotīnu dienas devas! Būtiski, ka abi dārzeņi nezaudē uzturvērtību pēc termiskās apstrādes, kā arī ir universālas izejvielas virtuvē — no tiem var gatavot gan salātus (te atradīsi receptes lētiem un figūrai draudzīgiem burkānu salātiem), gan pirmos, gan otros ēdienus, gan arī desertus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!