Ieva Makare
2. augustā Rīgā, Doma laukumā ar vērienīgu alus gadatirgu, kurā piedalīsies teju visi Latvijas alus ražotāji, pirmo reizi tiks svinēta Starptautiskā alus diena. "Rīdzinieki un pilsētas viesi varēs novērtēt alus daudzveidību, no brūveriem izzināt alus darīšanas metodes un noslēpumus, baudīt gardus ēdienus, labu mūziku un spēles, lai godinātu alu, kas gluži vai kļūmes dēļ radies kādā aizvēsturiskā maizes ieraugā, tūkstošiem gadu sniedzis cilvēkam veldzējumu, prieku un arodu," pasākuma norisi iezīmē biedrības "Alus brālība" pārstāvis, aldaris Kārlis Tomsons.

Ar aizvien pieaugošu vērienu Starptautiskā alus diena daudzviet pasaulē tiek svinēta kopš 2007. gada, kad Amerikas Savienotajās Valstīs to iedibināja vietējais alus kultūras izzinātājs, tradīciju uzturētājs, putojošā dzēriena cienītājs un kroga īpašnieks. Šobrīd Starptautisko alus diena kļuvusi par ikgadēju notikumu turpat 100 valstīs. Šogad pirmo reizi Starptautiskā alus diena notiks arī Latvijā, solot vienkopus sapulcēt teju visus Latvijā esošos lielos un mazos alus darītājus, tradīciju pazinējus un alus baudīšanas kultūras popularizētājus.

"Starptautiskā alus diena ir teicams iemesls reizi gadā sapulcēties tieši mūsu pašu Latvijas ražotājiem, kas apmeklētājiem, pilsētas viesiem un arī viens otram varētu priecīgās un draudzīgās noskaņās parādīt to, cik ļoti labs, bet vienlaikus arī dažāds ir Latvijā darītais alus. Kā nekā, kopš seniem laikiem latvietis tieši alu ir cēlis galdā ikvienā svētku reizē, nu miestiņš godam nopelnījis godu pašam kļūt par svētku iemeslu," pārliecināti teic Kārlis Tomsons, kurš pats ir aldaris ar 40 gadu stāžu.

Arī "Kustības par labu alu" pārstāvis Mārtiņš Andžs atzīst, ka Rīgai jau sen bija jākļūst vienu no tām pilsētām, kur ar izzinošu, vērtīgu un garšīgu pasākumu tiek atzīmēta Starptautiskā alus diena. "Redzot, ka Latvijā šobrīd ir turpat 60 darītavas, kas ražo alu, godīgi un objektīvi varam sacīt, ka alus ir mūsu dzēriens un Latvija var lepoties ar tiešām lielisku alu, kas kvalitātē neatpaliek no pasaules vadošajiem zīmoliem un, iespējams, tos pat pārspēj. Ir prieks, ka mūsu darītāji mēdz satikties dažādos starptautiskos svētkos ārzemēs, prieks, ka aizvien aktīva ir arī domu apmaiņa virtuālajā vidē, kur salīdzinām dažādos jaunos alus veidus, apspriežam inovatīvas alus darīšanas tehnoloģijas vai receptes un nozares aktualitātes. Taču ir vērtīgi vismaz reizi gadā visiem arī satikties klātienē, lai, piedāvājot savu alu, novērtētu kolēģu darīto un apmeklētājiem mācītu tās būtiskās nianses, kas alus dzeršanu pārvērš par baudīšanu un izzināšanu," akcentē Mārtiņš Andžs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!