Rasols ir labi dokumentēts vācbaltiešu ēdiens – neiztrūkstoša Ziemassvētku galda sastāvdaļa. Rasols ir bijis uz svētku galda bohēmistu Rīgā 1920. un 1930. gados. Šodien daudziem tas asociējas ar padomju virtuvi un tam ir zināms pamats. Rasolam līdzīgus salātus pazīst daudzviet pasaulē un Krievijā populārie Olivjē salāti tieši 1960. – 80. gadu periodā ietekmēja priekšstatu par mūsdienu rasolu. Latvijā padomju gados no rasola receptes pazuda siļķes, bietes, cepetis un skābais krējums, bet vietā nāca doktordesa, zaļie zirnīši, marinēti gurķi un majonēze, līdzīgi kā Olivjē salātiem. Par katru no šīm kulinārās vēstures epizodēm būtu savs stāsts, saistīts ar konkrētiem kultūras un vēstures procesiem, pretrunīgu informāciju, krāšņām spekulācijām un neiedomājamām sakritībām. Tomēr to aptvert vienā rakstā nav iespējams, tāpēc šoreiz – ieskats vienā šaurākā lapaspusē, proti, Olivjē salātu vēsturē, ko piedāvā emuārs "Latvijas virtuve".
Jaunumi
No buržuju banketa līdz krišanai ar seju šķīvī – rasola vēstures līkloči
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit