burgers restorāns fastfood ātrās uzkodas
Foto: Shutterstock
Burgers, nenoliedzami, ir "fast food" karalis. Agrāk šo visā pasaulē iecienīto ēdienu varēja nobaudīt ātrās ēdināšanas iestādēs, bāros un burgernīcās, taču tagad tas ir iekarojis vietu arī restorānu ēdienkartēs. Trīs šefpavāri – Raimonds Zommers, Reinis Černajevs un Ernests Rubīns – atklāj, vai, viņuprāt, šim "fast food" karalim ir vieta smalku restorānu ēdienkartē, kāds ir interesantākais burgers, ko viņi ir baudījuši, un kas, viņuprāt, ir galvenā burgera sastāvdaļa.

Visiem zināmā burgera pirmsākumi meklējami Vācijas pilsētā Hamburgā, kurai par godu tas ticis arī pie sava labskanīgā nosaukuma. Tur 19. gadsimtā tika radīta gaļas kotlete, kas atrodama burgeros, minēts portālā "Parade". Toreiz šo maltās liellopa gaļas masu, kas sajaukta ar sāli, pipariem, ķiploku un sīpolu, dēvēja par Hamburgas steiku. Kad kara laikā vācu imigranti patvēruma meklējumos devās uz Ameriku, viņi šo izcilo recepti, kas Vāczemē tika uzskatīta par izsmalcinātu ēdienu, ņēma sev līdzi. Toreiz daudzi no viņiem iztiku svešajā zemē pelnīja, atverot restorānus vai izveidojot pārtikas ratiņus, ar kuru palīdzību ēdiens tika piegādāts rūpnīcu darbiniekiem.

Īso pusdienu pārtraukumu un laika trūkuma dēļ strādnieki bieži izvēlējās baudīt steiku, stāvot kājās. Taču šādi to ēst bija patiesi apgrūtinoši. Lai atvieglotu ēšanas procesu, kāds pavārs nolēma ielikt Hamburgas steiku starp divām maizes šķēlēm. Kā minēts portālā, tā bija diena, kad tika radīts Hamburgas sedvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!