Kūkas, veselīgi, neveselīgi našķi
Foto: Shutterstock
Saspringtā darbu dunā nereti tik dienas beigās attopamies, ka roka paslīdējusi un apēsta gan piemājas veikalā nopirktā citronu biezpienmaizīte, gan kolēģa jubilejas kliņģeris, gan slepus no somiņas izvilktās šokolādes konfektes. Kaut arī apzināmies, ka našķi ar augstu tauku, sāls un pievienotā cukura daudzumu – bulciņas, čipsi, kūciņas un cepumi – dod vien mirkļa prieku, mēs mēdzam ar tiem našķoties. Kā izvēlēties našķus rudenī, kad enerģiju gribas, bet papildu kilogramus gan nē?

Mistiskā formula ar nedaudz cukura, sāls un sviesta

"Ja izvēlamies veselīgus, pilnvērtīgus našķus, kuros ir daudz olbaltumvielu un citu vērtīgu uzturvielu, uzkodas var būt pat neatņemama svara zaudēšanas komponente. Ir tādi našķi, kas var radīt sāta sajūtu dienas garumā, tādējādi samazinot tieksmi pēc neveselīgajiem produktiem," skaidro uztura speciāliste Guna Bīlande. Pēc viņas teiktā, veselīga izvēle ir tad, ja pārtikas produkta sastāvā ir mazāk par 3 gramiem tauku, mazāk par 1,5 gramiem piesātināto taukskābju, mazāk par 5 gramiem cukura un mazāk par 0,3 gramiem sāls. Tāpēc Guna iesaka sekot līdzi produktu marķējumam vai vēl labāk - gatavot našķus pašiem, jo tas ļauj kontrolēt pievienotā sāls, cukura un taukvielu daudzumu. "Tieši cukurs, sāls un sviests ir tie, pēc kuriem mūsu organisms tiecas atkal un atkal. Ne velti omes, vārot putru vai cepot, pievieno nedaudz cukura, nedaudz sāls un nedaudz sviesta – garšas kārpiņas gavilē. To izmanto arī pārtikas industrija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!