sāls pipari garšvielas
Foto: Shutterstock
Brīnos, kā mana mamma spēj pagatavot pat ļoti garšīgu maltīti, pievienojiet tikai sāli, piparus un lauru lapas. Apcep sīpoliņus un burkānus, pieber tikai šķipsniņu sāls un melno piparu, sakapātas dillītes un ēdiena garša ir tāda, ka mēs aplaizām pirkstiņus. Par to domāju, skatoties uz savu virtuves plauktu, kas piepildīts ar eksotiskām un austrumnieciskām, un arī man ne pārāk pazīstamām garšvielām. Tad domāju – varbūt nevajag atklāt jaunus kontinentus, ja īsti nepazīstam, kas atrodas tepat?

"Tā kā mums nav lielas izpratnes par garšvielām vēsturisko apstākļu dēļ, mēs nezinām arī, ko nozīmē sāls un pipari. Pašā būtībā," uzskata pavārs Mārtiņš Sirmais. Viņš skaidro, ka vēsturiski slavenais Zīda ceļš un garšvielu ceļš, kas vijās no Āzijas uz Eiropu, ir viens un tas pats. Un mēs varam viegli pamanīt, ka Latvijas šajā ceļā nebija. Bet šodien tas atvijies arī līdz Latvijai. "Tomēr uzskatu, ka nevajag atklāt jaunu divriteni, bet tās lietas, ko lietojam, izvēlēties labas."

Līdz garšvielu izpratnei ir ko augt

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!