kečups
Foto: Shutterstock
Lai gan zinu skarbo joku, ka ar kečupu varot pat kartonu apēst, arī es esmu veikalā pirktā kečupa baudītāja. Vienreiz uzleju mērcīti uz makaroniem, citreiz iemērcu tajā šašlika gabaliņu. Jo rūpnieciski radītajam kečupam ir kāda maģiska, vienreizīga garša, ko nevar atkārtot citādi. Bet, kad uzzināju, ka kečupam tiek pievienots tik daudz cukura, ka to var dēvēt pat par saldo ēdienu, sāku apsvērt iespēju gatavot to mājās vai vismaz samazināt tā daudzumu ēdienos.

Ar kečupu apēdam pat kartonu?

"Tā jau arī ir! Ražotāji veido to tādu, lai kečups būtu garšīgs. Kečupā nav daudz tauku, bet ir daudz cukura. Un cukurs padara to ļoti garšīgu. Bet ražotāji, lai nebūtu tik izteikti jūtama saldā garša, pievieno vēl etiķi un dažāda veida garšvielas. Tādējādi saldā garša izlīdzinās. Ražotāji tik prasmīgi māk salikt visas garšas kopā, lai kečups labi garšotu," stāsta "Willow Med" uztura speciāliste Annija Albertiņa. Tas attiecas uz lielāko daļu rūpnieciski ražotu produktu – tajos ir daudz cukura. Marķējumā pat var būt rakstīts, ka produktam ir zems tauku saturs, bet diemžēl cukura – ļoti daudz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!