Pilngraudu milti vērtīgāki nekā baltie
"Pie baltajiem miltiem varētu pieskatīt ari bezglutēna miltu versiju, tātad – rīsu miltus un kukurūzas miltus. Pilngraudu milti ir auzu, rudzu, griķu milti, brūno rīsu milti. Vēl ir riekstu milti, kas ir ar augstāku olbaltumvielu daudzumu un zemu ogļhidrātu daudzumu, tie ir mandeļu milti, ķirbju sēklu milti un kokosriekstu milti," skaidro uztura speciāliste Lizete Puga. Vai baltajos miltos ir vairāk ogļhidrātu? "Ogļhidrātu daudzums, ko mēs uzņemam, gan baltajos, gan pilngraudu miltos būs vienāds. Bet jautājums ir par to, cik ātri šie ogļhidrāti tiek pārstrādāti. Baltie milti ļoti ātri uzsūcas, un līdz ar to iegūtā enerģija būs īsāku laika posmu, salīdzinot ar pilngraudu miltiem. Turklāt pēdējiem ir vēl šķiedrvielas, kas šo uzsūkšanās procesu padara ilgāku. Turklāt esmu novērojusi, ka ikdienā mēs ar uzturu vispār uzņemam maz šķiedrvielu. Un, otrkārt, runājot par uzturvielām, vitamīni un minerālvielas pilngraudu versijā ir daudz vairāk nekā baltajos miltos. Var teikt, ka, salīdzinot ar baltajiem miltiem, pilngraudu noteikti ir veselīgāki un vērtīgāki."