alus
Ja sendienās ziemas saulgriežos alus tika celts galdā goda vietā, tad arī šodien, ar katru gadu vairāk, tuvojoties Ziemassvētkiem un Jaunajam gadam, svētku galdam cilvēki mēdz izvēlēties alu. Tuvojoties ziemai, Latvijā izvēlas tumšākas alus šķirnes ar piesātinātākām garšām. Bet vai tiešām alus uz Ziemassvētku galda var izkonkurēt vīnu, karstvīnu un citus alkoholiskos dzērienus?

Nevis alus dzeršana, bet baudīšanas kultūra

"Dainu skapī ir vairāki simti tautasdziesmu par to, kā latvieši, svētkus svinot, goda vietā likuši alu. Un alum vienmēr bija atvēlēta goda vieta astoņās gadskārtās un mūža trīs svarīgākajos godos – piedzimšanā, kāzu godos, kas ir mūža lielākie godi, un arī bēru tradīcijās. Ir pat tautasdziesma, kas vēsta, ka "Es savā mūžiņā/ Trīs reizītes alu daru/ Piedzimdams, nomirdams,/ Līgaviņu pārvezdams," stāsta alus darītavas "Valmiermuiža" saimnieks Aigars Ruņģis. "Latviešiem alus bijis kā galvenais svētku dzēriens ne tikai Jāņos, bet arī citos svētkos, kad gribas smalku dzērienu galdā likt. Mūsu senčiem alus goda vietā bija arī ziemas saulgriežos. Alus baudīšanas kultūra Latvijā atgriežas. Un alus arvien biežāk parādās līdzās smalkajiem importētajiem dzērieniem. Alum ir svarīga dzēriena baudīšanas kultūra, līdzīgi kā vīnam, nevis vienkārši dzeršana un apreibināšanās," stāsta alus someljē Aigars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!