Rasols
Nebaidos teikt, ka teju katrā mājā Ziemassvētku galdā tiks likts arī rasols. Jo bez rasola nav iedomājami svētki. Tas ir leģendārs ēdiens jau gadiem un saistās ar mūsu bērnības garšu, kā mamma vai ome to gatavoja – ar desu, gaļu, siļķi, bietēm vai kartupeļiem un burkāniem. Un interesanti, ka katrā ģimenē šķiet, ka viņu recepte ir tā īstā un vienīgā pareizā.

"Rasols" vai "rosols" – cīņa par pareizo nosaukumu

Nākamā gada rudenī plānots izdot jaunu grāmatu par rasolu caur cilvēku pieredzes stāstiem. "Tasty" aicināja uz sarunu vienu no grāmatas autorēm, žurnālisti Sarmīti Kolāti. "Rasola projekts ir ideja par jaunu grāmatu. Mums ar Elīnu Kursīti pirms kāda laika radās doma apkopot cilvēku pieredzes stāstus par es saku "rasolu", jo tā ir gramatiski pareizi, bet viņa saka "rosolu", jo tā saka vairākums cilvēku. Rasols taču ir svarīga tēma, lai par to rakstītu un meklētu pareizo rasola recepti. Vai arī atbildi uz jautājumu, vai vispār iespējama pareiza rasola recepte. Bet vienlaikus jau rasols ir tikai tāds iemesls un iegansts, tas ir arī veids, kā saprast cilvēku sadzīvisko vēsturi – ko nozīmējusi ēst gatavošana ģimeņu dzīvē, vai receptes nodotas no paaudzes paaudzē, vai tieši otrādi – jārada kaut kas jauns. Respektīvi, gribējām apskatīt, kā notiek recepšu stāsta pārmantošana un kā tas atspoguļo laikmeta vēsturi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!