Kafiju pirkt lielveikalā vai specializētā tirgotavā, kā aizsākās biezpiena sieriņa "Kārums" stāsts un kā līdz jaunajam "Vincentam" nonācis Mārtiņš Rītiņš – tie ir tikai daži no jautājumiem, ko šogad pētīja "Tasty". Piedāvājam iepazīties ar aizraujošākajām garšām, sarunām un degustācijām, ko piedāvājām "Delfi plus" abonentiem.

Ne velti cilvēki mēdz sacīt, ka mīlestība iet caur vēderu. Ēdiena nozīme cilvēku dzīvēs ir daudz plašāka, nekā tikai fizioloģisko vajadzību nodrošināšana. Tas nav tikai uzturs, minerālvielas, vitamīni un makroelementi. Tā ir bauda garšas kārpiņām, tās ir sarunas, tradīcijas, atmiņas un cilvēki mums līdzās. Plašāk par to lasi "Tasty" rakstos.

'Tasty' degustē kafiju no lielveikala plaukta un eksperta krājumiem. Kura labāka?

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI


Stāvu lielveikalā kafijas plauktu priekšā, man atvēlēti pārdesmit eiro, lai nopirktu garšīgu kafiju. Zinošam kafijas lietotājam amizants varētu šķist veids, kā starp krāsainajām paciņām izvēlos dažas "īpašās", kuru saturu vēlos izgaršot. Bet atzīšos: mana izvēle ir par labu tām, kuras esmu redzējusi televīzijas vai preses reklāmās, vai arī dzirdējusi "garšīgu" audio rullīti skanam radio. Nu jau ar piepildīto kafijas maisu dodos pie mūziķa Markus Rivas, lai kopā degustētu un noskaidrotu, kura kafija tad ir tā labākā.

Lasīt vairāk

Jauns 'Vincents', tas pats Mārtiņš Rītiņš?

Foto: DELFI


Pavasarī medijus pāršalca ziņa – pavārs Mārtiņš Rītiņš pēc trīs gadu pauzes atgriezīsies restorānā "Vincents" ar jaunu konceptu. Runājamies telpā, kur sēž "kantora žurkas", kā smej Mārtiņš, aiz durvīm dzirdama būkšķēšana, klaudzieni, dūkšana – tur kaut kas top, bet ne solītais piemājas restorāns plašākām tautām. Jauna ēdienkarte franču gaumē, jauns interjera dizains angļu stilā, uz ieejas durvīm ne miņas no saņemtajiem apbalvojumiem – no 1994. gadā atklātā "Vincenta" netiek saudzēta neviena pati flīzīte, tikai grīda ir uz palikšanu.

Lasīt vairāk

Ļoti daudz cukura un nevajadzīgu piedevu. 'Tasty' pēta un degustē piparkūku mīklu

Foto: DELFI


Kamēr mēs ar "Gastronomijas institūta" piparkūku meistarklases vadītāju Evitu Sniedzi-Jefimovu runājam par praktiskiem knifiem, lai piparkūkas izceptu garšīgas un skaistas, mūsu īpašais viesis – grupas "Credo" mūziķis Guntis Veits, kas piedalās piparkūku degustēšanas procesā, – piparkūku tapšanas procesam aicina pievērsties kā noskaņas radīšanai, mīļai kopā būšanai. Visi trīs nodomājam, ka arī piparkūku formiņas – eglītes, sirsniņas, mēnestiņi, dzīvnieciņi un citas figūriņas – ir tieši šādas, jo piparkūku cepšana saistās ar bērnību, mīļumu, vienkāršību, vieglumu un rotaļāšanos. Tur jau ir tā piparkūku radīšanas spēle. Turklāt vēl jāpierēķina, ka kādi divdesmit procenti piparkūku mīklas parasti tiek apēsti jēlā veidā, bet arī tā ir procesa sastāvdaļa. Mūsu fotogrāfs arī tam piekrīt un nolauž mīklas gabaliņu.

Lasīt vairāk

Labākais vai vienkārši pirmais? Sieriņa 'Kārums' vārnas stāsts

Foto: DELFI


Jau vairākas dienas lielveikalu plauktos atrodamais kulta našķis – biezpiena sieriņš "Kārums" – ietērpies jaunā tērpā: uz iepakojuma atgriezusies simpātiskā un šķelmīgā vārniņa. "Delfi" jau ziņoja, ka turpmāk leģendārais sieriņš tiks radīts arī "jaunās mājās" jeb jaunā ražotnē. Bet kā vaniļas biezpiena sieriņam izdevies saglabāt savu izcila našķa statusu mūsu apziņā, atmiņās un izvēlē trīsdesmit gadu garumā?

Lasīt vairāk

Augu tauki vai īsts plombīra saldējums? 'Tasty' pēta našķu sastāvu un garšu


Plombīrs, neapšaubāmi, ir saldējumu karalis – viskvalitatīvākais, treknākais, krēmīgākais un gardākais. Pārskatot veikalu piedāvājumu, plombīru ir tik daudz, ka raibs metas gar acīm. Bet vai tiešām visi produkti ir šī izsmalcinātā titula cienīgi? Lai viestu skaidrību, kāds tad ir veikalos nopērkamo plombīra iepakojumu patiesais saturs, konsultējoties ar pārtikas tehnoloģi Leldi Sotnieci un uztura speciālisti Jeļenu Pavlovu, sarīkojām aklo degustāciju. Lasi un uzzini, vai augstāka cena vienmēr ir kvalitātes rādītājs, kāds ir veikalos nopērkamo plombīru sastāvs, kurus produktus droši likt grozā, bet kurus labāk atstāt veikala plauktā.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa deviņās rozā nokrāsās. 'Tasty' pēta, kas slēpjas marinēto biešu burciņās


Latviešu iecienītās aukstās zupas košā krāsa ārzemniekiem bieži vien šķiet pārāk aizdomīga, liekot domāt, ka ēdienam noteikti pievienota kāda jiftīga ķimikālija, bet katrs letiņš zina, ka tā tiek iegūta, iemaisot kefīrā marinētas sarkanās bietes. Tiesa gan, ja ar mammas marinētajām bietēm šis triks izdodas vienmēr un katla saturs iekrāsojas cerētajā bārbijrozā tonī, tad veikalos nopērkamās bietes mēdz sagādāt vilšanos – zupai ne skata, ne garšas. Lai viestu skaidrību, kas tad slēpjas marinēto biešu burciņās, sarīkojām aklo degustāciju. Lasi un uzzini, vai augstāka cena vienmēr ir kvalitātes rādītājs, vai biešu krāsai ir sakars ar garšu, kuras burkas droši likt grozā, bet kuras labāk atstāt veikala plauktā.

Lasīt vairāk

Leģendas jeb latviešu kūkas, kas izturējušas laika pārbaudi

Foto: Shutterstock


Lauku kūka ar vārīto krēmu un rožu dekoru, kraukšķīgā "Cielaviņa" ar šokolādes krēmu un gaisīgo bezē, medus kūka ar skābo krējumu un marmelādi – iedomājoties vien to garšu, mutē saskrien siekalas un prātā raisās mīļas, siltas domas. Par svētkiem. Par dzimšanas dienu. Par to, kā bērnībā tik ļoti gribējās konditorejas skatlogā izstādīto kūku ar lellītēm un kā vecmamma cepa rolbiskvītu ar piemājas mežā salasīto dzērveņu zapti. Par kūkām mīļi dēvētās svētku tortes, kurām izdevies izturēt laika pārbaudi un kļūt par leģendu, saistās ar mūsu bērnības atmiņām.

Lasīt vairāk

Presforma no lidmašīnas spārna. Kā 22 gadus top leģendārie 'XL Pelmeņi'

Foto: DELFI


Labi atceros, kā pirms gadiem desmit, studiju laikos, pēc nevaldāmām dejām Vecrīgas klubos, gaismai pamalē svīstot, gājām uz ēstuvi "XL Pelmeņi". Bija reizes, kad rinda stiepās uz ielas un vietu pie galdiņiem nebija, tādēļ mielojāmies, sēžot uz bruģa. Arī kopmītņu virtuvē ceptu pelmeņu smarža bija ierasta lieta. Tā nu remdēt nostalģiju dodos uz Kaļķu ielu, kur mani sagaida Vladimirs Barsuks – valdes priekšsēdētājs, direktors, kā arī galvenais pelmeņu testētājs vienā personā, viņš joko. Izrādās, visu septiņu veidu pelmeņi top turpat uz vietas, pagrabiņā zem ēdamzāles! Pačukstēšu priekšā, ka šefpavārs izstāstīja, kā pareizi jāvāra pelmeņi. Vladimirs arī atklāja, ka hidraulika presformai reiz izgatavota no lidmašīnas spārna un ka vistas gaļas pildījumam tiek pievienots muskatrieksts.

Lasīt vairāk

Virtuvē kūpināts lasis 20 minūtēs: 'Tasty' testē paštaisītu ātro kūpinātavu


Tikko no kūpinātavas izcelts lasis ir īsta delikatese – silts, sulīgs un pievildzis ar kārdinošo dūmu aromātu. Izrādās, smeķīgu laša fileju ģimenes vakariņām var ātri un vienkārši pagatavot pat daudzdzīvokļu nama virtuvē, turklāt iztiekot bez lielas kūpinātavas un dūmu detektora izmisīgajiem brēcieniem. Mēs nolēmām pārbaudīt internetā uzietus kulinārijas entuziastu ieteikumus par to, kā zivis nokūpināt mājas apstākļos, veicot eksperimentu, kura gaitu atspoguļosim šajā rakstā, lai arī tu varētu apgūt ātrās kūpināšanas paņēmienu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!