surimi nūjiņas
Foto: Shutterstock
Mūsu mājās nereti gatavojām salātus ar krabju nūjiņām, jo tās šķita ļoti garšīgas. Bet, kad kopā ar uztura speciālisti sāku pievērst uzmanību to sastāvam, vēlme lietot krabju nūjiņas izpalika.

Surimi nūjiņu sastāvs līdzīgs desām

"Tā saucamās krabju nūjiņas patiesībā jau nav no krabjiem veidotas, tur nav krabju! Tās ir gatavotas no surimi jeb zivju masas, kas ir kā krabju gaļas imitācija. Un šis produkts ir viegli pieejams," stāsta uztura speciāliste Linda Bauere. Rodas jautājums, kāpēc nepieciešams iegūt krabju garšu, ja krabju produktā vispār nav? "Pati krabju gaļa ir dārgāka, šī imitācija ir vieglāk pieejama, bet, kādēļ tas ir vajadzīgs un kādēļ tiek pievienots šis aromatizētājs, kas piešķir zivs masai krabjveidīgo garšu, to man ir grūti izskaidrot." Varbūt kāds mārketinga triks, jautāju uztura speciālistei? "Esmu ievērojusi, ka mēs tautā tās saucam par krabju nūjiņām, bet veikalos tiek pārdotas kā krabju garšas nūjiņas vai surimi nūjiņas. Jo nedrīkst lietot šos terminu "krabju nūjiņas", ja patiesībā krabju tur nav. Surimi nozīmē maltu zivs masu, un tas ir vēl viens aspekts, ka mēs nezinām, tieši kāda zivs tiek izmantota. Mums ir zināms tikai, ka tur ir maltā zivs gaļa. Visbiežāk gan tur izmanto saidu, kurai ir neitrālāka garša, bet tā kā tas netiek noradīts uz iepakojuma, patērētājs nevar zināt, tieši kāda zivs izmantota. Patiesībā krabju nūjiņas ir līdzīgas desām vai hotdogu desām." Tādā gadījumā šim produktam būtu jāmaksā lēti, bet surimi nūjiņas veikalā maksā salīdzinoši dārgi – jautāju speciālistei. "Tās ir populāras un pieprasītas, un domāju, ka produkta cenu nosaka pieprasījums," stāsta Bauere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!