Karstā gaisa friteri (angliski – air fryers) šobrīd virzās uz izteiktu popularitātes pieaugumu. Tie parādījās Latvijā 2019. gada beigās un Eiropā parādījās līdz ar blogeru ieteikumiem par veselīgāku uzturu. Citās valstīs var atrast milzum daudz interneta lapu ar receptēm, bet joprojām ir daudz jautājumu par to, cik garšīgs ēdiens būs un kādi ir karstā gaisa friteri, salīdzinājumā ar eļļas friteriem. Šajā rakstā ne tikai par fritētu kartupelīšu, vistas nagetu vai fritētu dārzeņu garšas baudām, bet uztura speciāliste vērsīs arī uzmanību uz trūkumiem, lai vari izvērtēt tā nepieciešamību savā virtuvē.
Nav fritēts neveselīgā eļļas daudzumā
"Cilvēkiem ir izteikta interese par karstā gaisa friteriem. Ja mēs tos salīdzinām ar eļļas friteriem, tad karstā gaisa friteris dod iespēju iegūt fritētus frī kartupeļus, vistas gaļas nagetus, grilētus dārzenīšus, fritētus sīpolu vai kalmāru gredzenus bez eļļas izmantošanas," stāsta "Philips Baltic" virtuves tehnikas kategorijas menedžere Elīza Ozoliņa. "Tas ir kā friteris ar gaisa palīdzību un bez eļļas. Ļoti daudzus ēdienus tajā var pagatavot – to, ko var cept cepeškrāsnī vai parastajā eļļas friterī, var pagatavot arī karstā gaisa friterī. Un tu iegūsti to kraukšķīgo garoziņu, bet neesi cepis ēdienu eļļā. Ir ļoti augstas karstā gaisa temperatūras cirkulācija, kas rada kraukšķīgo garoziņu, kraukšķīgo maliņu. Bet nav neveselīgo taukvielu, kas parasti asociējas ar visu, kas ir kraukšķīgs un cepts."