Foto: Privātais arhīvs
"Jūs uz "Ganību māju", vai ne?" vaicāja taksists, vedot mani uz zemnieku saimniecības "Kalniņkalni" pašu rokām gatavoto labumu veikaliņu Liepājā, kas savas durvis vēra pirms astoņiem gadiem. Atbildēju apstiprinoši, vienlaikus pārliecinoties, ka šis vārds vietējiem nav svešs un kļuvis teju par kvalitātes zīmi. Par to liecina arī vairāku cilvēku rinda pie veikala durvīm, pa kurām katrs pircējs iznāk ar kādu aromātisku mājas kūpinājumu, svaigu gaļu, iemarinēta šašlika spainīti vai siltu speķa pīrādziņu. Kā sarunā atklāj saimniecības pārstāve Liene Bēliņa, darba pietiek visos gadalaikos, taču, nenoliedzami, šašlika laiks ir sācies!


Šajā rakstā uzzināsi:

  • kā "Kalniņkalni" no saimniecības ar septiņiem lopiem 20 gadu laikā izauga līdz piecām fermām ar 3000 cūku;
  • kādiem kritērijiem pievērst uzmanību, izvēloties svaigu gaļu;
  • kādus interesantus ēdienus iespējams pagatavot no šašlika gaļas;
  • kas jāņem vērā, marinējot gaļu pašiem.

"Kalniņkalnu" stāsts aizsākās vēl pagājušā gadsimta 20. gados, kad vectēvs izpircis 18 hektārus zemes no Bebes muižas, lai pievērstos lauksaimniecības darbiem Vērgalē. Laika gaitā darbos iesaistījušies vairāku pakāpju radinieki, tāpēc šobrīd zemnieku saimniecību Liene sauc par ģimenes uzņēmumu, kurā katrs atradis, kur pielikt roku. "Mums pašiem ir sava kalte, tāpēc pašos pirmsākumos cepām maizi. Saimniecībā bija arī fermas, tamdēļ attiecīgi radās nepieciešamība cūciņu arī kaut kādā veidā pārstrādāt," viņa stāsta. "Vienkārši pārdot cūku sanāca neizdevīgi. Sapratām, ka, pārstrādājot un tirgojot pašiem, varam sniegt daudz lielāku pievienoto vērtību, nekā vienkārši atdodot prom."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!