Padomu vaicāju "Eirovīzijas" ekspertiem, lai viņi padalās savos ieteikumos, ko baudīt, skatoties savus svētkus – dziesmu konkursu.
Iesaka Latvijas "Eirovīzijas" fanu kluba vadītājs Miroslavs Kodis
"Parasti pirms "Eirovīzijas" fināla mēs rīkojam ballīti ar īpašiem ēdieniem, dzērieniem, kokteiļiem. Vai arī mūsu biedri skatās pusfinālu un finālu, baudot īpašus ēdienus un dzērienus. Diemžēl šogad Covid-19 dēļ mums nav ballīšu un kopā skatīšanās, tomēr vienalga cenšamies pieturēties pie tradīcijas – speciāli "Eirovīzijas" vakaram gatavojam ēdienus un dzērienus, kuri vai nu asociējas, vai ir no valsts, kurā notiek "Eirovīzija". Piemēram, mums ir bijuši speciālie Izraēlas virtuves ēdieni 2019. gadā, kad "Eirovīzija" notika Izraēlā. Bet 2018. gadā mūsu ballītē bija saldumi no Portugāles, jo tajā gadā "Eirovīzija" notika Lisabonā. Tāpēc, lai pa īstam izbaudītu "Eirovīzijas" vakaru, es iesaku izveidot tādu noskaņojumu, it kā jūs tur būtu uz vietas. Šogad "Eirovīzija" notiek Nīderlandē, un tāpēc uz galda ir jābūt Nīderlandes ēdieniem. Piemēram, siļķei (viņi to gatavo un ēd savā gaumē). Latvijā plaši pieejams ir arī Holandes siers un Holandes vafeles ar karameļu pildījumu. Ir arī vairāki dzērieni, kuri nāk no Holandes. Protams, tas viss tikai tādēļ, lai būtu sajūta, ka esi Nīderlandē, bet tomēr "Eirovīzijas" laikā ir jābauda pati "Eirovīzija", dziesmas, izpildītāji. Tāpēc vēlams, lai galds nav pārpildīts ar uzkodām, jo tad var palaist garām kādu labu un foršu dziesmu!"
Iesaka "Delfi" "Eirovīzijas" eksperts Edgars Bāliņš
""Eirovīzijai" jāgatavojas nopietni – līdzīgi kā citos svētkos, gaumīgi uzklāts galds noteikti pastiprinās svētku sajūtu. Šajā jautājumā, manuprāt, ejami divi ceļi – var izvēlēties uzkodas no tās valsts, kuru visvairāk atbalsti, vai arī izrādīt cieņu organizētāju valstij, kas šajā gadījumā ir Nīderlande. Es izvēlētos otro variantu, un, lai gan holandiešu virtuve netiek slavēta kā labs piemērs, šo to tur noteikti var atrast. Mazās maizītes "broodje kaas" ir pietiekami vienkāršas, un arī holandiešu "Fish & Chips" versiju "Kibbeling" var droši likt galdā – starp citu, zivju cienītāji droši var papildināt galdu ar svaigu siļķi un marinētiem sīpoliem, kas esot holandiešu delikatese. "Bitterballen & Kroketten" (titulbildē) – arī šīs fritētās uzkodas ir obligāta sastāvdaļa, un tās droši var papildināt ar frī kartupeļiem (Patat) un majonēzi – kamēr vēsturnieki vēl strīdas, vai "friškas" ir franču vai beļģu ēdiens, holandieši lieki negudro un liek tās pie saviem tradicionālajiem ēdieniem, bēdu nepazīdami!
Ja gribas holandiešu virtuvei veltīt visas brīvdienas, noteikti var pagatavot "Stamppot" vai "Erwtensoep", taču tie noteikti ir jāēd pa dienu, jo vakaram šie ēdieni būs par smagu, un jāatceras, ka uzkodām jāpaliek otrajā plānā – tām nedrīkst pievērst vairāk uzmanības kā pašam šovam.