Latvijas Televīzijas raidījums “Pārtikas revidents” skaidro, kāpēc un kā vislabāk uzglabāt riekstus, lai tajos neveidotos veselībai bīstamas vielas, piemēram, mikotoksīni.
Daļa no mums riekstus nopērk, mājās tos izber skaistā bļodiņā un tad lēnā garā un ik pa brīdim ar tiem panašķojas. Dažkārt tie tajā bļodiņā nostāv nedēļu… Dažreiz pat ilgāk. Un, šķiet, ka daudzi nemaz nenojauš, ka šādi riekstus uzglabāt nedrīkst. Otrkārt, riekstus nepareizi uzglabājot, tajos var veidoties veselībai bīstamas un pats galvenais - ar aci nemaz nesaskatāms vielas, proti, mikotoksīni.
Ķīmijas doktors un Valsts zinātniskā institūta "BIOR" Ķīmijas laboratorijas hromatogrāfijas grupas vecākais eksperts un vadošais pētnieks Ingars Reinholds skaidro, ka mikotoksīni ir pelējuma sēņu veidotie toksiskie savienojumi: "Ir zināmas vairāk nekā 400-500 dažādu šo te pelējuma sēņu. Bet faktiski tikai kādi 30-40 savienojumi ir tādi, kas tiek uzskatīti kā cilvēkam īpaši toksiski."