Tārpi uz šķīvja, ēdamie tārpi
Foto: Shutterstock
Kādam šī ziņa var nepatikt, bet… Kukaiņu un kāpuru ēšana nav nekāda tālā nākotne. Mēs jau ēdam kukaiņus – katru dienu! Dzerot kafiju, lietojot garšvielas, ogas, dārzeņus, miltu produktus un pat šokolādi, katrs no mums gada laikā apēd vismaz puskilogramu kukaiņu. Latvijas Televīzijas raidījums "Pārtikas revidents" skaidro, kad un cik lielā mērā dažādi kāpuru un kukaiņu produkti kļūs par mūsu ikdienas uztura sastāvdaļu.

Ziņa jogurta ēdājiem un lūpu krāsotājām

Latvijas Lauksaimniecības universitātes pētniece Ilga Gedrovica jau vairākus gadus strādā pie inovatīvu produktu izstrādes, pēdējos trīs gadus pastiprināti pievērošot uzmanību dažādu kukaiņu un kāpuru lietošanai pārtikā. Pētniece atklāj, ka nelielas kukaiņu un kāpuru daļas cilvēki neapzināti ar ikdienas uzturu uzņem jau šobrīd, un katrs no mums gada laikā apēd vismaz puskilogramu kukaiņu. Piemēram, E120 jeb pārtikas krāsvielu karmīnskābi iegūst no speciālas sugas laputīm. Tās apstrādājot, iegūst sarkanu pulveri, kuru izmanto pārtikas ražošanā, piemēram, pievieno jogurtam, ievārījumam, saldumiem un pat lūpukrāsai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!