Casu Marzu siers
Foto: Shutterstock
Šķiet, par reti kuru produktu ir tik daudz joku, anekdošu un stāstu kā par sieru – lai atceramies kaut vai lielisko epizodi no "Trīs vīriem laivā" par franču sieru, kurš sagādāja krietni daudz nepatikšanu īpašniekam un beigās, ierakts smiltīs, radīja "spēcinošu gaisu" kādā no Anglijas kūrortiem. Tāds siers ir arī Sardīnijā, un šis eksemplārs ir vēl briesmīgāks, jo tā lietošana uzturā vispār pat nav ieteicama!

Runa ir par "Casu Marzu", kas tulkojumā nozīmē "sapuvušais siers". Nu labi, sapelējis, - vai tad mēs nezinām cēlo gorgonzolu, "Dor Blue" vai Rokforas sieru un viņiem līdzīgos stipru aromātu īpašniekus. Izrādās, te runa nav tik daudz par smaržu, kā par būtību, – apzīmējums "sapelējušais" tam dots dēļ mušu kāpuriem, kas dzīvo sierā. Jo no ārpuses – ritulis kā jau ritulis!

2009. gadā Ginesa rekordu žūrija šim sieram piešķīra godpilno pasaulē bīstamākā siera nosaukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!