kotletes
Foto: Shutterstock

Ēdiens ir varens psihoterapeits. Ēdiena garša un smarža var radīt veselu emociju, atmiņu un noskaņu gammu. Ēdiens var "samīļot" un nomierināt - tāpēc to tā arī sauc: "komforta ēdiens". Un te nav runa par našķiem un saldumiem, bet gan to, ko mūsu mammas sauc par "kārtīgu" ēdienu.

Ir ēdieni un produkti, kas cilvēkiem rada īpaši labu sajūtu - vai tā būtu šokolāde, laimes sajūtas izraisītāja endorfīna sabiedrotā, vai atmiņas par mammas ceptajām kotletēm. Citreiz tā ir forša sabiedrība pie galda, kas ļauj tovakar baudītajam ēdienam vēlāk atmiņās asociēties ar prieka sajūtu.

Pandēmijas, ierobežojumu un karantīnas laikā savukārt mēs nereti dusmu, izmisuma un bezspēcības sajūtu kompensējam ar gardumiem, kas ļauj emocionāli atgūt labsajūtu, prieku, varbūt emocionāli, kaut uz brīdi atgriezties laikos, kad viss bija kārtībā un nekādu ierobežojumu nebija. Slimības laikā cilvēkam ir nepieciešams ne tikai sātīgs un spēcinošs, bet arī garšīgs ēdiens, jo tad viņam rodas sajūta, ka nu gan lietas ies uz labo pusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!