Vīna pasaule nav likumu iegrožota, tā ir dzīva, demokrātiska un mainīga, jo viss balstās uz katra paša garšas izpratni un patikšanu. Tas bija sen, kad doma vien par baltu vīnu pie gruntīgiem gaļas ēdieniem šķita nepieņemama un izsauca sašutumu. Šodien tas nav nekas neparasts un revolucionārs. Protams, ir jāievēro zināmi pamatlikumi, lai nesabojātu pašam sev labsajūtu, bet principā vīnu būšana šodien kļuvusi ir ievērojami "demokrātiskāka".
Kā zināms, šampanieši ir dažādi – no pussalda līdz absolūti sausam, balts un rozā, katrs ar citādu raksturu, no dažādām vīnogām un dažādiem Šampaņas reģioniem nācis. Uztura un pārtikas zinātnieki, zem lupas pētot šampanieša uzbūvi un raksturu, nonākuši pie atklājuma, ka dzirkstošajā dzērienā, tam eleganti novecojot, parādās piektā garša – umami. Un tieši tāpēc šampanietis ir tik labs pavadonis daudziem un dažādiem ēdieniem, pat tādiem, kas jums varbūt ne prātā neienāktu, domājot par šo vīnu.