tomāts, tomāta puse
Foto: Shutterstock
Kādu laiku "modē" bija glutēna nepanesamība – no daudzu cilvēku reālas veselības problēmas dažiem tā kļuva par tādu kā modes lietu. Tagad pie pamales parādījies jauns bieds: lektīni. Daži uztura speciālisti ārzemēs lektīnu jau pamanījušies pieskaitīt "sliktajiem zēniem", kā teiktu dakteris Danilāns, un nosaukti vairāki ēdieni, kurus tieši lektīna dēļ vajagot ēst uzmanīgi vai labāk neēst nemaz. Kas īsti ir lektīni un kāpēc tie ir kļuvuši par "jauno glutēnu"?

Ko dara lektīni organismā?


Dažādos avotos skaidrots, ka lektīni ir olbaltumvielu saime, kura atrodas atsevišķos pārtikas produktos. Tie ir ogļhidrātus saistoši proteīni, kas izraisa noteiktu šūnu aglutināciju. Vienkāršā valodā – lektīni ir olbaltumvielas, kas ''salīmē'' ogļhidrātus. Pastāv aizdomas, ka lektīni, nonākuši organismā, traucē organismam uzņemt minerāļus un izjauc starpšūnu komunikāciju. Mūsu gremošanas enzīmi ne vienmēr spēj ar lektīniem tikt galā. Arī glutēns esot viens no lektīna paveidiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!