Foto: DELFI

Kuru sieru šogad izvēlēties Jāņu galdam? No trejdeviņiem un vairāk pieejamiem Jāņu sieriem izvēlējāmies deviņus, ko var nopirkt veikalos. Un kas gan varētu būt vēl labāki Jāņu siera speciālisti kā paši Jāņi? Likām pie darba visus piecus mūsu portāla Jāņus. Vispirms gan jānoskaidro kāda svarīga lieta.

Vai Jāņiem garšo Jāņu siers?

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI
Jānis Sildniks: "Jāņu sieri pārsvarā izskatās kā zilums trešajā dienā."

"Delfi" sociālo tīklu satura redaktors Jānis Sildniks sāk: "Uzreiz varu pateikt, ka man ir bijuši sasitumi, kas izskatās apetītlīgāki par Jāņu sieru. Tie visi pārsvarā izskatās kā zilums trešajā dienā. Tā Jāņiem vispār ir zināma trauma: visi domā, ka, ja tu esi Jānis, tev patīk smirdēt pēc ugunskura, ēst Jāņu sieru, klausīties Līgo dziesmu remiksu un braukāt apkārt ar 98. gada pasātu, kas izrotāts ar ozolu lapām... Realitātē Jāņu siers Jāņos ir vairāk aksesuārs. Tu to uzliec uz galda – lūk, Jāņi!"

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI
Jānis Freimanis: "Nopērciet pa visiem vienu siera rituli!"

Jānis Freimanis, kurš diendienā rūpējas par sporta medija "MVP" saturu, pievienojas: "Šķiet, ka Jāņi patīk visiem, izņemot Jāņus... Bet bērnības traumu siera sakarā man nav, reizi gadā Jāņu sieru ēdu labprāt. Bet man ir ieteikums: nopērciet pa visiem vienu rituli, maksimums divus! Nu nevajag katram nākt ciemos ar savu siera rituli! Vēl nekad nav bijis tā, ka siers beidzies!"

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI
Jānis Bendziks: "Nebāziet visus Jāņus vienā maisā!"

Sporta žurnālists Jānis Bendziks (bažīgi pārskatot degustējamo sieru rindu): "Kāpēc ķimenēm jābūt katrā Jāņu sierā? Neesmu pieradis redzēt tik daudz sieru ar ķimenēm vienuviet... Vispār jāpārstāj Jāņos visus Jāņus bāzt vienā maisā – mēs arī esam cilvēki!"

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI
Jānis Tidriķis: Uz savām ballītēm Jāņu sieru nepērku.

IT administrators un programmētājs Jānis Tidriķis: "Jāņu sierus parasti nepērku, bet "heiteris" arī neesmu. Īsti tās ķimenes gan negaršo..."

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI
Jānis Bagātais: "Līgotājiem vajag sieru. Un daudz!"

"Delfi" brīvpieejas satura galvenais redaktors Jānis Bagātais: "Kad ģimenei bija vēl saimniecība, paši gatavojām sieru. Kad to silto masu ieliec tajā marlē – tā jau ir pati garšīgākā, pirms siers vēl nav nolikts sastingt.

Augu Madlienā, tur tā tradīcija, ka Līgo dienā iet līgot no mājas uz māju. Beigās jau salasījās 50 un vairāk cilvēku. Procesija sākās mūsmājās – vispirms atnāca pie mums un tad gājām tālāk. Prātā palicis, ka Līgo dienā vajag sieru – un daudz siera, jo visi nāks, prasīs un dziedās par sieru un alu. Galvenais, lai var visas mutes pabarot."

Skarbā degustācija


Aklajā degustācijā Jāņi vadījās tikai pēc siera izskata, smaržas un garšas, beigās kronējot, viņuprāt, labākos šī gada Jāņu sierus. Pret savu uzdevumu – garšot un izteikt viedokli – viņi izturējās vienkārši aizkustinoši rūpīgi un atbildīgi. Bet vispār jau sanāca diezgan skarbi. Šķiet, ka Jāņu attiecības ar Jāņu sieriem ir diezgan sarežģītas... Kas zina, kāds būtu rezultāts, ja Jāņu sierus degustēt būtu aicinātas "Delfi" Līgas! Dažas no viņām "pilnīgi nejauši" tieši degustācijas laikā uzradās biroja virtuvē...

"Tasty" atgādina: šis nav vērtējums, šī nav patiesība, šis ir piecu Jāņu viedoklis, kas var pilnīgi atšķirties no citu jāņabērnu domām. Tāpēc – iedvesmojieties, uzklausiet, bet tā cieši galvā neņemiet, jo savs ideālais Jāņu siers katram jāatrod pašam.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Straupes Jāņu siers
12,50 eiro/kg

Ļoti tradicionāls.Tik sauss, ka bez alus neiet lejā!
Tas ir kā ēst švammi!
Un uzreiz ķimeņu garša jūtama...
Es šo sauktu par ķepekli! Cilvēkiem ar protēzēm šis ir bīstams. Ja tantes ar protēzēm nāk līgot, ar šo ir jāuzmanās!

Te pienāca Līga un noprasīja: "Kā šo paredzēts sagriezt? Līp pie naža!"

Rankas Jāņu siers
10,29 eiro/kg

Mazāk garšo pēc Jāņu siera, līdz ar to garšo labāk.
Šim nav piejaukts kaut kāds mīkstais siers klāt? Pilnīgi jūt to pelējuma pēcgaršu. Ja pacenstos, varētu kaut kur uzsmērēt.
Šis arī bez alus labi iet lejā.
Pēc siera īsti nav, bet jūt to ķimeni. Konsistence par mīkstu.
Klasisks Jāņu siers – tu esi iegājis kādā pagalmā, tev atnes sieru, krūku ar alu...

Lazdonas Jāņu siers
9,65 eiro/kg

Vēl mitrāks kā citi.
Vizuāli šķiet, ka garšas ziņā vajadzētu būt pilnīgi atšķirīgam, bet garšo diezgan līdzīgi.
Izskatās, ka šim ir pārtikas krāsa klāt. Jocīgs. Te kaut kāds paparžu uzlējums klāt, ka tāda krāsa?
Šis ir kausētais siers? Kā siera desa ar ķimenēm!
Man šis garšo.

Sierštelles siers ar ķimenēm
12,99 eiro/kg

Ja šim izņemtu ārā ķimenes, būtu normāls siers.
Ķimenes ir vienīgā garša, kas šajā sierā ir!
Ja nebūtu ķimeņu, nevarētu pateikt, ka ir Jāņu siers. Ar Jāņiem šis pārāk neasociējas. Bezgaršīgs, bet tieši tāpēc punkts no manis, šis ir vienīgais, ko apēdu līdz galam.
Trūkst kaut kādu garšvielu.
Izskatās interesantāk, nekā garšo.
Pie alus šis neder, pilnīgi noteikti!

Te pienāca Līga un teica: "Šis ļoti labi der ar vīnu. Burvīgs!"

Valmieras Jāņu siers
9,99 eiro/kg

Klasika.
Tāds pasauss, bet ne par traku.
Nav nekādas pēcgaršas.
Līdzīgs kā daži sausie, ko jau ēdām.
Parasts Jāņu siers. Nekas īpašs.
Ar šo var aizsist jāņabērniem vēderus. Kā sāk dziedāt par govīm laidarā, stiep šito ārā, visi paēduši un priecīgi.

Talsu ķimeņu ritulis
8,69 eiro/kg

Ķimeņu "overdose". Te ir kaut kāds ķimeņu lobijs bijis!
Te laikam bija jāizlieto visas pagājušās gada ķimenes.
Ja tev garšo ķimenes, tad pērc šo: šīs ir ķimenes ar sieru.
Iespējams, būtu garšīgākais no visiem, ja ne tās ķimenes.
Kā Holandes siers ar ķimenēm.
Latvijā droši vien ir kādi 10 cilvēki, kam garšo ķimenes. Šis siers ir viņiem.
Ja gadās garlaicīgs Jāņu vakars, var sēdēt kaktiņā un urbināt no siera ārā ķimenes – jo pats siers ir garšīgākais no visiem, kas te ēsti.

Dundagas pienotavas Jāņu siers
14,45 eiro/kg

Kāds mēģināja, bet viņam nesanāca.
Izskatās kā cietais siers. Kam neļāva kļūt par cieto sieru.
Nav tā, ka man negaršo – bet kaut kā pietrūkst, liekas, kaut ko aizmirsuši pielikt.
Varbūt stāvējis pagrabā no pagājušā gada. Bet nekā, lai pastāv vēl līdz nākamajam gadam.
Pārāk labi viņš neizskatās.
Garšo labi.
Ko? Garšo pēc kūts...

Cesvaines siers ar ķimenēm
8,99 eiro /kg

Nu kas tā dara?! Kāds grib iestāstīt, ka šis ir Jāņu siers?
Kaut kāds Krievijas siers ar ķimenēm. Vai Holandes.
Ja nebūtu ķimeņu, būtu normāls siers.
Ja Tev negaršo Jāņu siers, pērc šo Jāņu sieru.
Šis man garšo, tāds savdabīgs.
Modificēts cietais siers, tikai ķimenes iebāztas iekšā. Uz "Ementāles" modi.
Šis ir nevis šķēlīšu, bet kubiciņu siers, jāgriež tā.

Te atkal pienāca Līga: "Tā kā es nedzeru alu, bet vīnu – šis ļoti labi ar vīnu iet kopā!"

"Latgales siera" Līgo siers
5,99 eiro/kg

Izskatās visjāņīgākais.
Šim vajadzētu būt labam. Oi, nē, nebūs... Bez šķidruma lejā dabūt nekādi.
Supersauss, superbezgaršīgs.
Šis ir tas siers, ko var pirkt, ja zini, ka neviens viņu neēdīs, jo uz galda viņš izskatās okei.
"Instagram" siers!
Par sausu. Un nekāda īpaša garša arī nav.
Šo vajadzētu vēl pakaltēt, un tad varētu skatīties, kas sanāk.

2022. gada "Delfi" degustācijas uzvarētāji

Nr. 1 Cesvaines piena siers ar ķimenēm. (Ir aizdomas, ka pirmo vietu ieguvis tāpēc, ka viens no Jāņiem tam iedeva visvairāk punktu – kā protesta balsojumu. Šis, redziet, esot vismazāk Jāņu sieram līdzīgais, tāpēc esot pelnījis.)

Nr. 2 Rankas Jāņu siers. Izpelnījies otru lielāko punktu daudzumu par klasiskumu.

Nr. 3 Lazdonas Jāņu siers – krāsa dīvaina, bet kaut kas tajā ir. Un garšīgs arī.

Nr. 4 Talsu ķimeņu ritulis – siers cilvēkiem, kuriem garšo ķimenes!

Nr. 5 Valmieras Jāņu siers – tāds, kādam jābūt normālam Jāņu sieram bez pārsteigumiem.

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Ne visiem Jāņiem garšo Jāņu siers, ne katrs Jāņu siers garšo tā, kā izskatās... Jāņu laika mistērijas! Lai izdodas atrast savu gardāko Jāņu sieru un nolīgot skaisti un garšīgi! To, vai Jāņu naktī vērts Jāni mēģināt iebarot ar sieru, lai katrs domā pats...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!