Foto: Shutterstock
Kuram gan bērnībā nav gadījies norīt ķirsi ar visu kauliņu! Un nekas – izaugām! Tomēr par ķiršu kauliņiem apkārt klīst dažādi mīti. Daži saka – tas ir nieks: pa vienu galu iekšā, pa otru ārā, ķirsis jau vēderā neizaugs! Citi uzskata – kauliņā ir pārāk daudz indīgu vielu, jāuzmanās. Kā tad īsti ir?

Skaidrs ir viens: ķiršus mēs ēdam bez kauliņiem. Arī gatavojot ķiršus uzglabāšanai ziemā, kauliņus izņemam – gan vārot ievārījumus, gan saldējot un žāvējot. Bet skaidrs arī, ka, šā vai tā, kādu kauliņu pa laikam gadās arī norīt. Vai tas tiešām ir bīstami?

Portāls "AllRecipes" noskaidrojis, ķirša augļa cietais kodols satur vielu, kas, nonākot organismā, pārvēršas cianīdā, un tā ir ļoti spēcīga inde. Norijot vienu divus ķiršu kauliņus, nekas traks nenotiks, jo vēderā tie nesadalās un, visticamāk, neskarti veiks aizraujošu ekskursiju pa kuņģa un zarnu "disnejlendu" (zarnas ir īsti amerikāņu kalniņi!) un tiks izvadīti no organisma.

Starp citu, veselas ķirbju sēklas daži ļaudis reizēm rij apzināti – ticot, ka ceļojuma laikā pa ķermeni, sēkla uzzina, kas tam visvairāk vajadzīgs – un tad tādu "gudru", "vēdera universitāti" beigušu sēklu iestāda zemē, un izaug ķirbis, tieši tāds, kas derīgs tev. Jāpiebilst gan, ka šīs, visticamāk, ir labticīgas iedomas, ne zinātniski pierādīti fakti. Katrā ziņā, rīt ķiršu kauliņus pilnīgi noteikti nav ieteicams. Kā jau teikts, no dažu nejaušas norīšanas nekas ļauns neatgadīsies. Ar noteikumu, ka norijas veseli.

Bet! Ķiršu kauliņu kodolu apēšana gan var būt ļoti bīstama. Pat tikai 3 vai 4 sasmalcinātu kauliņu ēšana var būt ārkārtīgi kaitīga un, var gadīties, pat letāla, jo ķiršu kauliņu kodoli satur vielu, kas organismā kļūst par cianīdu. Tāpēc ķiršu kauliņu smalcināšana nekādā veidā nav ne vajadzīga, ne ieteicama.

Kā vienkārši un ātri atbrīvot ķiršus no kauliņiem, lasi un skaties šeit.

Ķiršu laiks ir sācies, un tas jāizbauda, ēdot ķiršus svaigus, cepot kūkās, kēksos, mufinos un citos gardumos, vārot ievārījumos un visādi citādi. Arī kāda kauliņa nejauša norīšana ķiršu laikā piederas pie lietas. Galvenais – necensties sadalīt ķirša kauliņu "atomos". Bērniem jāmāca ķiršu kauliņus izspļaut un jāuzmanās, lai mazie neaizrijas ar tiem. Visādi citādi – ķirši ir brīnišķīgi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!