ķirši, ķiršu kauliņi, ķiršu atkaulošana
Foto: Shutterstock
Kuram gan bērnībā nav gadījies norīt ķirsi ar visu kauliņu! Un nekas – izaugām! Tomēr par ķiršu kauliņiem apkārt klīst dažādi mīti. Daži saka – tas ir nieks: pa vienu galu iekšā, pa otru ārā, ķirsis jau vēderā neizaugs! Citi uzskata – kauliņā ir pārāk daudz indīgu vielu, jāuzmanās. Kā tad īsti ir?

Skaidrs ir viens: ķiršus mēs ēdam bez kauliņiem. Arī gatavojot ķiršus uzglabāšanai ziemā, kauliņus izņemam – gan vārot ievārījumus, gan saldējot un žāvējot. Bet skaidrs arī, ka, šā vai tā, kādu kauliņu pa laikam gadās arī norīt. Vai tas tiešām ir bīstami?

Portāls "AllRecipes" noskaidrojis, ķirša augļa cietais kodols satur vielu, kas, nonākot organismā, pārvēršas cianīdā, un tā ir ļoti spēcīga inde. Norijot vienu divus ķiršu kauliņus, nekas traks nenotiks, jo vēderā tie nesadalās un, visticamāk, neskarti veiks aizraujošu ekskursiju pa kuņģa un zarnu "disnejlendu" (zarnas ir īsti amerikāņu kalniņi!) un tiks izvadīti no organisma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!