Foto: Shutterstock
Lielais karstums un lielākais līdz šim reģistrētais sausums ir izraisījis milzīgus savvaļas ugunsgrēkus un ierobežojis ūdens izmantošanu visā Francijā, ziņo portāls "Independent". Šis laiks veicinājis arī paātrinātu vīnogu nogatavošanos, un vīnogu novākšanas sezona sākusies nepieredzēti agri.

Parasti ražas laiks vīnogu audzētājiem Francijā sākas septembra vidū. Tik agru vīnogu novākšanas laiku kā šogad vīndari pieredz pirmo reizi mūžā, saka Šarls Filiponā, ģimenes vīna darītavas "Philipponnat Champagne" prezidents.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka to ietekmē globālā sasilšana," saka pieredzējušais vīndaris. Viņa ģimenes vīna darītava "Philipponnat Champagne" atrodas Francijas slavenajā Šampaņas reģionā, kur stāvās nogāzēs aug vērtīgās "Pinot" vīnogas, kuras nepieciešamas šampanieša ražošanai. Ir ļoti svarīgi tās novākt tieši tagad, pirms tās kļūst pārgatavojušās un pārāk pilnas ar cukuru.

Vīna darītavas visā Francijā ir mobilizējušās, lai izdotos novākt ražu, kamēr tā ir pilnbriedā. Ģimenes vīna darītava ar 440 gadu vēsturi "Champagne Cattier", piemēram, savos sociālajos kontos raksta: visa mūsu komanda atgriezusies no vasaras brīvdienām un ir gatava šai ārkārtējai ražas novākšanai.

Francijas vīndari par šīs vasaras karstumu priecājas. Tas ir zināms atvieglojums pēc salnām un pelējuma sēnīšu uzbrukumiem, kas 2021. gadā izpostīja daudzus vīna dārzus. Sausais un karstais laiks šovasar ļāvis iztikt bez slimībām. Ražotāji visā Francijā sagaida, ka šis būs labs vīna gads.

Tomēr vīndari arī apzinās, ka pārāk sausās un karstās vasaras turpmāk var radīt arī problēmas, kam būs jāpielāgojas – piemēram, vīnogām ir risks pārgatavoties. Visticamāk, Francijas vīnkopība šobrīd atrodas pagrieziena punktā, un globālā sasilšana liks vīnkopību un vīna ražošanu pielāgot klimata pārmaiņām. Viens ir skaidrs: bez šampanieša mēs nepaliksim.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!