<a rel='cc:attributionURL' href='https://unsplash.com/@vitormonthay'>Vitor Monthay</a> / <a rel='license' href='https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/'>cc</a>
Visiem zināms, ka ogas ir daudz gardākas, ja tiek noplūktas un apēstas uzreiz no krūma. Tāpat arī meža zemenes un mellenes vispirms nonāk mutē, un tikai tad sākam piepildīt savu groziņu. Noteikti nomazgā, pirms apēd! – vai tas šajā gadījumā nav pārspīlēts ieteikums? Sociālajos medijos domas dalās arī par to, vai, piemēram, gaļu pirms gatavošanas vajag noskalot? Daži apgalvo, ka tā esot iespējams noskalot kaitīgos mikroorganismus. Tieši ar šādiem jautājumiem pie pārtikas drošības eksperta un pavāriem vērsās digitālā satura autors, fizioterapeits un divu mazu bērnu tētis Gustavs Mellenbergs. LBTU Veterinārmedicīnas fakultātes asociētā profesore un zinātniskā institūta BIOR pētniece Margarita Terentjeva un "Rimi" šefpavārs Normunds Baranovskis nosauc piecas biežāk izplatītās pārtikas higiēnas kļūdas, kuras pieļaujam, mājās gatavojot maltītes.

Skalot vai neskalot gaļu? Tāds ir jautājums!


Tieši šis ir tas jautājums, par kuru diskusijas sociālajos medijos ir pamanījis arī Gustavs. Viņš norāda, ka, izņemot gaļu no iepakojuma vai arī pēc atkausēšanas, bieži vien rodas vēlme gaļu noskalot izlietnē zem tekoša ūdens, jo šķiet, ka tas ir labs veids, kā gaļu padarīt vismaz vizuāli svaigāku. "Diemžēl gaļas skalošana nav tas labākais risinājums, jo uz gaļas var būt dažādi mikroorganismi, tai skatā arī bīstamie mikroorganismi, piemēram, kampilobaktērijas vai salmonella, kas mums var izraisīt ļoti nopietnas saslimšanas. Skalošanas brīdī kaitīgie mikroorganisminonāk ne tikai izlietnē, bet arī mikropilienu veidā izplatās uz virtuves virsmām un blakus esošiem pārtikas produktiem, tādējādi mēs apdraudam sevi un savas pārtikas drošību! Atceries, ka labākais veids, ka potenciāli kaitīgie mikroorganismi ies bojā, ja gaļa tiks pietiekami termiski apstrādāta. Ja tomēr vēlaties noskalot no ledusskapja izņemtu gaļu no kuras jau ir izdalījusies sula vai asiņains šķidrums, tas jādara ļoti uzmanīgi un akurāti izlietnē, maksimāli cenšoties izvairīties no blakus esošu produktu, virsmu piesārņošanas. Svarīgi un ņem vērā, ka rūpīgi ir jānomazgā rokas ar ziepēm gan pirms, gan pēc darbošanās ar jēlu gaļu!" uzsver Margarita Terentjeva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!