Foto: Shutterstock
"Manas šodienas pārdomas par ēšanas un gatavošanas paradumiem ģimenē sākās šodien, kad, atgriežoties mājās pēc garas darba dienas, fiksi ieskrēju veikalā, lai tur nopirktu "ko ātri pagatavojamu" un konstatēju, ka neesmu paņēmusi līdzi lasāmbrilles. Kāpēc šis fakts palaida pārdomu ķēdi, ar kuru es vēlos padalīties? Tāpēc, ka ģimenē esam nolēmuši samazināt patērētā sāls un cukura daudzumu, kā arī ēst veselīgāk, taupīgāk, pēc iespējas izvairoties no pusfabrikātiem un eksotiskiem produktiem, kuri maksā "dzīvu naudu"," savā vēstulē no virtuves raksta Inga. Turpinājumā – viņas pārdomas un pieredze.

Diemžēl šodien bija TĀ diena, kad, izejot no darba, atcerējos, ka manā ledusskapī ir pakārusies pele, pat divas, jo arī saldētavas plauktos vairs tikai daži sēņu maisiņi un saldētu brokoļu iepakojums skumīgi dus pēc "lielās ledusskapja tīrīšanas", kuras iemesls bija uzticamā virtuves palīga nogurums un atteikšanās darboties manā labā. Tad nu devos uz bodi pilna apņēmības nopirkt ko ātri pagatavojamu un puslīdz veselīgu, kā arī nedaudz papildināt ledusskapi. Šī tiešām nebija mana labākā diena, jo arī veikala plauktos diži lielas izvēles nebija – pelmeņi, pildītās pankūkas, gatavie salātiņi un tamlīdzīgas lietas, uz kuru iepakojumiem nu ļoooti sīkā drukā norādīta visa Mendeļejeva tabula (kurai teorētiski tur nevajadzētu būt, bet kaut kā viņi (ražotāji) to iemanās iedabūt iekšā). Beigās nopirku maizi un sieru karstajām maizēm. Bet šoreiz ne par to. Šoreiz es vēlētos padalīties savās pārdomās un pieredzē par to, kā es cenšos veidot veselīgu, ātri pagatavojamu un ne pārāk dārgu produktu krājumus. Neesmu gluži iesācēja un neesmu arī profiņš, bet apņēmības pilna (pilnīgi noteikti) gan!

Tātad sākšu ar gaļu! Ātri pagatavojama ir vista un maltā gaļa. Malto gaļu labprātāk maļu mājās pati, pērku lielākus cūkgaļas šķiņķa un liellopa lāpstiņas gabalus, mājās sadalu, atstājot smukākos gabaliņus kāda ēdiena pagatavošanai, atgriezumus samaļu, safasēju pa maisiņiem un lieku saldētavā. Izdomāju, ko varētu gatavot no smukajiem gabaliņiem, tos sagriežu atbilstoši vēlamā ēdiena receptei (gulašs, befstroganovs, karbonāde, sīpolklopsis, u.t.t.), tos arī lieku saldētavā. Otrs variants – ja ir gadījies vairāk laika, tad pagatavoju ēdienu, pildu trauciņos un sasaldēju. Pēdējais variants ir ļoti izdevīgs laika ziņā, ja darbadienu vakaros patiešām nav laika. Vista... Šis tāds interesants jautājums. Vai izdevīgāk pirkt veselu, dalīt pa sastāvdaļām, izmantojot visu, ieskaitot pēc preparēšanas pāri palikušo "karkasiņu", vai tomēr pirkt pēc vajadzības? Teikšu tā (no pieredzes) – ja es vēlos kaut ko pagatavot uzreiz, pērku tikai noteiktu vistas daļu, ja es veidoju krājumus, tad gādāju veselu vistu. Ak, jā! Esmu saldējusi jau iemarinētu dažāda veida gaļu, ir ok, tikai jāatceras laikus pārlikt no saldētavas ledusskapī (šis nederēs ātrajam variantam, bet taupīšanas un sāls samazināšanas nolūkā noteikti var izmantot). No zivīm saldēju tikai lasi, ja gadījies veikalā "noķert lielo lomu", citas zivis pērku svaigas, gatavoju uzreiz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!