Foto: Shutterstock
Vien retais teiks, ka viņam nepatīk svētki un svinības. Protams, daudz labāk, ja esi tas svinētājs un baudītājs, bet laiku pa laikam tomēr pienāk tā reize, kad ciemiņus jāuzņem pašam. Ikdienai kļūstot aizvien straujākai, mēdzam daudzas tradīcijas atmest un darīt visu "pa vienkāršo". Skrienam tik ļoti, ka pat piemirstam, ka reiz arī svētku pusdienām bija savi kanoni.

Mūsu rokās nonāca 1960. gadā izdota grāmata "Mājturība", kurā jaunietēm un jauniešiem mācīts un stāstīts, kā vadīt savu dzīvi mājās – no rokdarbiem un dārzkopības līdz dzīvokļa remontēšanai, bērnu audzināšanai, pareizam uzturam un apģērba kopšanai un labošanai. Krietna daļa grāmatas atvēlēta virtuvei – te ir gan dažādas receptes, gan padomi, pamācības un ieteikumi labākai dzīvošanai. Interesanta bija nodaļa par viesību rīkošanu, piedāvājam dažus fragmentus. Vai no tā ko var izmantot arī tagad, 63 gadus vēlāk? Tas jau katra paša ziņā!

Tiesa, daļa cilvēku pirms 60 gadiem nevarēja sekot viesību rīkošanas ieteikumiem, pat ja ļoti vēlējās, jo varenas dzīres deficīta laikā bija utopija. Zoss cepeši un branga izēšanās bez savas saimniecības laukos vai īpašiem sakariem nebija viegli realizējamas ieceres.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!