Populārā gastronomijas ceļveža "Taste Atlas" autori publicējuši 2022. gada pasaules labāko nacionālo virtuvju reitingu. Tops veidots, aptaujājot ceļotājus, kas balsoja par dažādu valstu ēdieniem un dzērieniem.
Reitingā iekļautas 95 dažādas nacionālās virtuves, un nav nekāds pārsteigums, ka uzvarētāja laurus plūc Itālijas ēdieni un dzērieni. Tūristu iecienītākie ēdieni pērn bijuši pica, risoto un tagliatelle pasta ar Boloņas mērci. Sudraba medaļa – Grieķijas virtuvei, īpaši izceļot girosu un suvlaki, kā arī baklažānu sacepumu – musaku. Trešo vietu balsojumā ieguvusi Spānijas virtuve, kur vienbalsīgi par gardākajiem ēdieniem atzīti čurros cepumi, čorizo desa un paeļja ar jūras veltēm.
Top 10 labākās nacionālās virtuves:
- Itālija
- Grieķija
- Spānija
- Japāna
- Indija
- Meksika
- Turcija
- ASV
- Francija
- Peru
- karbonāde;
- aukstā zupa;
- pīrāgi;
- griķi;
- frikadeļu zupa;
- rudzu maize;
- skābeņu zupa;
- pelēkie zirņi ar speķi;
- sklandrauši;
- kartupeļu pankūkas.
Tikmēr lietuviešu virtuve ceļotājiem patikusi labāk – mūsu kaimiņzeme reitingā ierindojusies 44. vietā. Igaunija – 75. vietā, Somija – 72. vietā.
Ukrainas virtuvei ceļotāji piešķīruši 41. vietu, ķīniešiem – 11. vietu, poļiem – 14., bet vāciešiem – 15. vietu.
Viszemāk novērtētie bijuši Marokas (94. vieta) un Norvēģijas (95. vieta) nacionālie ēdieni un dzērieni.