Restorānu industrijā valdošā sīvā konkurence un mūžīgā sacensība par to, kurš iegūs kāroto "Michelin" zvaigzni, liek šefpavāriem radīt arvien neparastākus ēdienus, pievienojot tiem retas un grūti iegūstamas sastāvdaļas, vēsta kanāls "National Geographic".
Pasaulē dārgākā garšviela ir safrāns. Tas ir unikāls ar īpašu garšu un spilgti zeltainu krāsu, ko tas piešķir ēdienam pēc tā pievienošanas. Kilograms šīs retās garšvielas, ko iegūst no kaltētiem krokusu dzimtas ziediem, maksā līdz pat 10 000 eiro. Taču neskatoties uz tā augsto cenu, safrānu izmanto teju visi labākie pasaules restorāni.
Lai gan var šķist, ka gastronomijas pasaulē viss jau sen ir atklāts, gardēžus vēl aizvien var pārsteigt dažādos veidos. Gan ar unikālu restorāna atrašanās vietu, gan vietējām sastāvdaļām, kuras nekur vairs nav pieejamas. Tāpat arī pārsteigt var ar ēdienu pasniegšanas veidu.