Foto: Shutterstock
Kefīrs ir skābpiena dzēriens ar pikantu, skābu garšu un labs kalcija avots, jo tajā ir daudz zarnu darbību atbalstošu probiotiku, ko mēdz dēvēt arī par labajām baktērijām. Tomēr tās nav vienīgās kefīra priekšrocības veselībai. "BBC Good Food" autori apkopojuši desmit svarīgākos ieguvumus veselībai, ko veicina šī skābpiena dzēriena lietošana uzturā.

Skābpiena produktiem ir ļoti svarīga loma mūsu veselības uzturēšanā, taču, lai tie organismam sniegtu patiesu labumu, tie jālieto katru dienu. Piemēram, katru dienu jāizdzer glāze kefīra vai paniņu, jāapēd jogurts bez piedevām vai pamatēdiens jāpapildina ar biezpienu, aicina sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore, kas vairāk par to, kā ar skāpbiena produktiem un uzturu līdzsvarot gremošanas sistēmu skaidro šajā rakstā.

Uzturvielām bagāts

Piena produkti, tostarp kefīrs, ir labs olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu avots, kā arī nodrošina vērtīgos A, B, D un K vitamīnus un minerālvielas, ieskaitot kalciju.

Labvēlīgo baktēriju un bioaktīvo vielu avots

Kefīram ir plašs un daudzveidīgs labvēlīgo baktēriju un rauga sastāvs. Šie mikrobi ir atbildīgi par bioaktīvo savienojumu veidošanos, kas labvēlīgi ietekmē mūsu veselību, sākot no gremošanas uzlabošanai līdz holesterīna līmeņa pazemināšanai.

Aizsargā pret bakteriālu infekciju


Tiek uzskatīts, ka dažas kefīrā atrodamās baktērijas aizsargā pret infekcijām; tās kavē salmonellas, helikobaktērijas (helicobacter pylori) un zarnu nūjiņas (escherichia coli) baktēriju kaitīgo celmu veidošanos.

Samazina asinsspiedienu

Pētījumi liecina, ka regulāra kefīra lietošana var palīdzēt cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu. Domājams, tas tādēļ, ka kefīrā ir vairāki mehānismi, tostarp angiotenzīnu konvertējošā enzīma (AKE), kas paplašina asinsvadus.

Samazina sirds slimību risku

Kefīram ir vēl citas sirds veselībai labvēlīgas īpašības – tas palīdz samazināt triglicerīdu un holesterīna līmeni asinīs. Tiesa, lai šo apgalvojumu apstiprinātu simtprocentīgi un noskaidrotu, kādi mehānismi to veicina, nepieciešami papildu pētījumi.

Uzlabo gremošanu


Tiek uzskatīts, ka regulāra kefīra lietošana veicina gremošanas sistēmas darbību. Visticamāk tādēļ, ka tajā ir daudzveidīgs mikrobu saturs, jo labvēlīgās baktērijas palīdz atjaunot līdzsvaru zarnās un uzlabot gremošanas trakta veselību un darbību.

Var būt piemērots personām ar laktozes nepanesību


Kefīrā esošās pienskābes baktērijas (LAB) lielā mērā ir atbildīgas par laktozes (dabīgā piena cukura) šķelšanu. Ir daži pētījumi, kas apliecina, ka tāpēc kefīru var panest cilvēki ar laktozes nepanesību. Tomēr pirms kefīra iekļaušanas savā ēdienkartē nepieciešams konsultēties ar savu ģimenes ārstu vai dietologu.

Uzlabo kaulu veselību


Kefīrs ir labs kalcija un K2 vitamīna avots, kas ir svarīgi kaulu veselībai. Novecojot kauli kļūst mazāk blīvi, un tas var palielināt osteoporozes un lūzumu risku, īpaši sievietēm pēc menopauzes. Kefīrs un citi piena produkti var palīdzēt uzturēt kaulu blīvumu un vispārējo veselību.

Iespējams, mazina iekaisumu


Hronisks iekaisums ir raksturīgs daudzām slimībām, tostarp kairinātu zarnu sindromam un reimatoīdajam artrītam. Un, lai gan pētījumi par probiotiku iedarbību pret iekaisumiem ir salīdzinoši jauna pētniecības joma, dati liecina, ka pienskābās baktērijas ir pretiekaisuma līdzekļi. Tiesa, joprojām nav konkrēti zināms, vai no kefīra lietošanas tiek gūts tiešais labums.

Ietekmē imūnsistēmu


Pētījumos pierādīts, ka kefīra lietošana uzlabo zarnu imunitāti un var mazināt alerģiju un astmas veicināto iekaisumu reakciju. Joprojām gan vajadzīgi klīniskie pētījumi, lai labāk izprastu regulāras kefīra lietošanas sekas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!