Festivāli ir daudz un dažādi, bet Talsu novadā dundadznieki nolēmuši godā celt vēsturisko mantojumu un popularizēt sklandrausi. Citi tos gan mēdz dēvēt par arī par dižraušiem, burkānraušiem jeb žograušiem. Šoreiz vairākus tūkstošus saldus, vēl saldākus un pat sāļus raušus bija izcepušas saimnieces un saimnieki no Talsu novada, Kuldīgas, Saldus, Alsungas un citām Kurzemes pilsētām.
Sklandraušu festivāls Dundagā tiek svinēts jau vairākus gadus, bet tieši pats sklandrausis šeit līdz šim visvairāk trūcis – iepriekš no pārdevēju rokām rauši pazuda tik ātri, ka daudzi apmeklētāji palika ar garu degunu. Visbeidzot šogad 15 saimnieces no visas Kurzemes izcepušas 3611 raušus. "Tik forši redzēt, ka tas ir mantojums, kas ir cienīts, iecienīts un baudīts. Ap to visu var būvēt vienus brīnišķīgus svētkus," saka Baiba Dūda, Dundagas Kultūras pils direktore.
Saprotot, ka sklandrauši svētkos ļoti pieprasīti, tos šoreiz cept uzdrošinājušies arī tie, kuri nekad to nav darījuši. Gan paši dundadznieki iesaistījuši radus un cepuši pusnakti, gan arī citi tirgotāji pirmo reizi tos iekļāvuši savā piedāvājumā. "Uztaisījām komandu mājās, kādas pāris nedēļas atpakaļ bija ātrais izmēģinājuma cepiens, vakar tad mēs mājās visi vairāk nekā simt sklandraušu sacepām. Un es cilvēkiem šeit varu pateikt, ka man ir saldākie rauši Dundagas tirgū šodien – cukurs nav žēlots," saka Raimonds Zviedriņš, tirgus dalībnieks no zemnieku saimniecības "Bandenieki".