Aromātisks un gards alus, kas baudīts kopā ar sieru, iederēsies gan svētku galdā, gan ikdienā – tiekoties ar draugiem, atpūšoties piknikā vai pavadot laisku vakaru pie TV. Mūsdienās pasaulē sastopamas vairāki simti dažādu alus šķirņu. Tās atšķir pēc krāsas, dzidruma, aromāta, garšas, stipruma un vēl vairākiem faktoriem. Vienlaikus pasaulē ir vairāki tūkstoši dažādu siera šķirņu ar atšķirīgu sastāvu, sensorajām īpašībām un tehnoloģiskā procesa īpatnībām. Kā šajā klāstā neapjukt un izvēlēties labāko alus un siera veidu saderību? Lai to noskaidrotu, alus eksperts, "Mežpils alus" vēstnieks Edgars Magons iegādājies gandrīz 20 dažāda veida sierus un veicis nelielu eksperimentu, pārbaudot to saderību ar dažādiem alus veidiem. Lūk, ko viņš secināja!
Mocarella un rudzu maizes alus
Veikalos iespējams iegādāties mīksto, nenogatavināto "alus sieru", taču, ja klasisko mocarellas sieru bauda kopā ar rudzu maizes eilu, veidojas ļoti interesanta garšas kombinācija, kas ļoti atgādina arī jau pieminētā "alus siera" garšu. Rudzu maizes eils labi papildina arī citus mīkstos sierus, piemēram, kazas sieru vai pat Čedaras sieru. Ja Čedaras siers ir ilgāk nobriedināts, tā garša kļūst pikantāka, jaunam sieram ir patīkama maigi skābena garša, bet rudzu maizes eils der abos gadījumos. Šis alus veids labi saderēs arī ar sieru, kam ir pievienotas papildu garšas, piemēram, "Ievas siers" ražoto rituli ar tomātu, baziliku, timiānu.