Foto: Publicitātes attēli
Šajā nedēļas nogalē, 26. un 27. augustā, Ķekavas novada, Balvu novada, Ropažu un Salaspils novadu (ar nosaukumu – "Piena upes ķīseļa krastos"), Gaujas senlejas krastu (Cēsu, Līgatnes un Straupes), Jēkabpils un Krustpils puses, Talsu novada, Veclaicenes un Apes saimnieces un saimnieki būs parūpējušies par īpašu noskaņu un gardiem ēdieniem, atverot savu saimniecību durvis, pagalmus, terases, dārzus un ierīkojot tajos improvizētas mājas kafejnīcas ar kultūras programmām, produkcijas tirdziņiem un cita veida aktivitātēm lieliem un maziem apmeklētājiem. Ko katra vieta piedāvās?

Ķekavas novads – ar mīlestību no Latvijas centra!


Jau trešo gadu pēc kārtas Ķekavas novadā norisināsies "Mājas kafejnīcu dienas", kurās šogad piedalīsies septiņi dalībnieki, piedāvājot garšas baudījumus dažādām gaumēm.

  1. Kafejnīca "RUUTe" Baldonē aicina uz baudījumu garšas kārpiņām ar izsmalcinātu ēdienu buķeti, kā arī apmeklētāji varēs iepazīties ar dabiskās kosmētikas "RUUTe" ražotni.
  2. Mājās gatavotus ēdienus piedāvās kafejnīca "Pie X kaķiem" Vimbukrogā. Kafejnīcas apmeklētāji varēs nobaudīt soļanku, pildītas pankūkas un citus mājas ēdienus.
  3. Uz nesteidzīgu atpūtu un patiesi radītu garšas labsajūtu aicina kafejnīca "Bērzmentes dārzi" Daugmales pusē, kas vasaras virtuvē piedāvās uz ugunskura gatavotu zupu, brieža gaļas ēdienus un citus gardumus.
  4. Simtgadīgā lauku sētā Baldonē baudīt mājas virtuvi piedāvās kafejnīca "Pietura Ezernieki". Apmeklētāji varēs baudīt pieguļnieku zupu ar dabīgā ierauga cepto pilngraudu maizi, rabarberu kārumus un klausīties stāstus par "Stallis Bērīts" zirgiem.
  5. Ar tradicionāliem dažādu tautu ēdieniem un dzīvo mūziku apmeklētājus priecēs kafejnīca "Dabas zirgi" Plakanciemā, kur būs iespēja dzirdēt ieviņa ermoņiku – Latvijā radītu un ražotu īpaši greznu un skanīgu mūzikas instrumentu.
  6. Klausoties anekdotes un jautrus pastāstiņus, kafejnīcā "Dadzītis" Ķekavas novadpētniecības muzejā varēs nogaršot kārumu – mājas vafeles ar ievārījumu.
  7. Dažādus maizes ēdienus baudīt aicina mājas kafejnīca "Dienišķā maize" Doles-Ķekavas evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Apmeklētājiem būs iespēja uzkāpt arī baznīcas tornī un apskatīt Ķekavu no augšas.


Plašāku informāciju par mājas kafejnīcām Ķekavas novadā var atrast tīmekļlapā sadaļā "Mājas kafejnīcu dienas".

Breineigs sajūtu un garšu piedzīvojums Balvu novadā, Ziemeļlatgalē


Balvu novadā ir daudz brīnišķīgu jeb breineigu (brīnišķīgs – no latgaliešu valodas) vietu, kurp doties un atklāt jaunas sajūtas un garšas, piedzīvojot neaizmirstamas brīvdienas!

Balvu novadā viesus gaidīs 16 mājas kafejnīcas (tās visas atrodams šajā kartē):

  1. "Arnita un draugi";
  2. "Azote";
  3. "Brīvupes";
  4. "Cepiens "Paradīzēs"";
  5. "Dīķmalas";
  6. "Ezera namiņš";
  7. "Garšu sarunas "Ezertūrē"";
  8. "Kaņepīte JBN";
  9. "Noras";
  10. "Rančo "Ozolmājas"";
  11. "Reiz bija arī tādi laiki";
  12. "Rekovas dzirnavas";
  13. "Spāģi";
  14. "Stabļovas ķiploks un medus";
  15. "Škladi";
  16. "Tuoraga stuosti Zeļčusolā".


Plašāku informāciju par katras kafejnīcas piedāvājumu atradīsi "Facebook" pasākuma lapā "Mājas kafejnīcas Balvu novadā 2023", www.majaskafejnicas.lv un visit.balvi.lv.

Piena upes ķīseļa krastos


Arī šogad Mājas kafejnīcu dienas tuvajā Pierīgā norisināsies, apvienojoties Ropažu un Salaspils novadiem, lai savus viesus ar gardiem ēdieniem pacienātu kopskaitā 15 mājas kafejnīcās, kas viesmīlīgi uzņems, sātīgi pabaros un jēgpilni izklaidēs savus ciemiņus 26. augustā.

Paši rīkotāji saka: "Ar nosaukumu "Piena upes ķīseļa krastos" sasaistām un metaforiski apzīmējam visas mūsu novadu teritorijām cauri plūstošās upes – Daugavu, Lielo un Mazo Juglu."

Sīkāka informācija šeit!

Latvijas garša Gaujas senlejas krastos – Cēsīs, Līgatnē un Straupē


2023. gada 26. un 27. augustā Cēsīs, Līgatnē un Straupē norisināsies Mājas kafejnīcu dienas, kuru laikā apmeklētājiem būs iespēja doties neaizmirstamā novada garšu piedzīvojumā, vienlaikus izzinot arī Cēsu novada apskates objektus.

Mājas kafejnīcu durvis vērs vaļā 15 sirsnīgi saimnieki no Cēsīm un Līgatnes, Straupes, Veselavas, Vaives, Priekuļu, Stables, Drabešu un Raiskuma pagastiem. Galdā tiks likti vietējo zemnieku un pašu audzētu produktu maltītes – uz dzīvās uguns gatavots sautējums un zupa, ulmaņlaikiem raksturīgi ēdieni, itāļu virtuves un Latvijas garšu savijums ar pašu dārza veltēm, pašu audzētu trušu gaļas ēdieni un austersēņu zupa. Dažādas pašu medītas un pagatavotas meža gaļas izlases, kā arī mājās darināti vīni un dažādu garšu uzlējumi.

Būs iespēja iepazīties ar bišu saimniecību un arī dalīties gudrībās par augu dziedinošo spēku.

Cēsu, Līgatnes, Straupes un apkārtnes mājas kafejnīcu ēdienkartes atradīsi šeit!

Jēkabpils un Krustpils garšu stacijas


Stacija – vieta, kur satiekas. Satiekas ceļi, cilvēki, kultūras un garšas. 26. un 27. augustā dodies gardēžu ceļojumā un piestāj Jēkabpils un Krustpils puses garšu stacijās, kur pie bagātīgi klātiem galdiem ceļiniekus gaidīs gan piemājas saimniecības, gan mājražotāji – sākot no vīna darītajiem līdz garšvielu "alķīmiķiem".

Aplūko karti (atrodama šeit!) un saplāno savu ciemošanos deviņās kafejnīcās:

  1. "TRAPEZNAJA" (klostera ēdnīca);
  2. Zemnieku sētas restorāns "Pie Kipuriem";
  3. Itālijas noskaņu restorāns "LA FESTA IN CUCINA";
  4. "Spilves – unikāla maltīte unikālā vietā";
  5. "Bezē maize "Plāceņos"";
  6. "Pie godu saimniecēm";
  7. "Pie Klaukavas krāces";
  8. "Draugu stacija Āveskalnos";
  9. "Ezerkrasti".

Talsu novada raibās garšas!


Mājas kafejnīcu dienās ikviens ir aicināts ieklausīties, saredzēt, sajust katras kafejnīcas dārzā esošās krāsas, smaržas un ikdienas dzīvi. Talsu novada piedāvājumā būs gan dažādi latviskie ēdieni, kas pagatavoti no pašu audzētiem, kā arī mežā atrodamiem produktiem, gan autentiska Gruzijas virtuve un Brazīlijas garšas.

Norises vieta: Talsi, Sabile, Valdemārpils, Stende un Ārlavas, Laucienes, Balgales, Lubes, Valdgales, Vandzenes, Ģibuļu, Īves, Ķūļciema, Laidzes, Lībagu, Strazdes, Virbu pagasts. Piedalīsies 22 kafejnīcas. Vairāk par katru lasi šajā bukletā (spied te!).

Pierobežas garšas Veclaicenē


Nav skaistākas vietas par ainavisko malēniešu pasauli Latvijas–Igaunijas pierobežā, kur vienuviet savijas dabas unikalitāte, malēniešu čaklums un kultūras daudzveidība. Veclaicenes apkārtne ir lieliska pašmāju alternatīva Skandināvijas un Alpu cienītājiem, jo šeit vienuviet satiekas Alūksnes augstiene ar izteiksmīgu reljefu, ziemeļnieciskā savdabība un pierobežas šarms.

Veclaicenē viesus gaidīs septiņas mājas kafejnīcas:

  1. "Naaber jeb kaimiņi";
  2. "Saldās kūkas un sāļās pankūkas";
  3. "Spirglī maitiski";
  4. "RE-TE-NES";
  5. "Meža karnevāls";
  6. "4 rozes un vilks";
  7. "Tuvāk debesīm".


Vairāk par katru kafejnīcu izlasīsi šeit!

Lai Apē rīb un atskan Drustos!

Svētki būs! Apes pilsētas un apkārtnes mājas kafejnīcas šogad aicina kopīgi svinēt Apes 95 gadu jubileju un dzīvi!

Šeit viesi tiks cienāti ar dažnedažādiem ēdieniem – tādiem, kas tapuši pēc senču receptēm, un tādiem, kas atklāti eksperimentējot, tādiem, kur sastāvdaļās izmantoti savā sētā audzēti dārzeņi un augļi, veģetāriem šedevriem, no kuriem garšas kārpiņas priekā gavilēs.

Dodies uz Api un izbaudi vietējo cilvēku viesmīlību. Mājupceļā iebrauc Drustos, lai pārliecinātos, vai atskanēja!

Kafejnīcas atradīsi oficiālajā Mājas kafejnīcu dienu mājaslapā – šeit!

Ceļotāju ievērībai

  • Plānojot maršrutu, noteikti piesakiet saimniekiem savu apmeklējumu, lai viņi var plānot ciemiņu plūsmu un neveidotos neplānotas rindas.
  • Atcerieties, ka šīs nav "īstas" kafejnīcas un saimniekiem var nebūt iepriekšējas pieredzes viesu apkalpošanā. Mājas kafejnīcu būtība ir ciemošanās un mājās gatavota ēdiena baudīšana.
  • Visi Mājas kafejnīcu dienu dalībnieki ir noklausījušies Pārtikas un veterinārā dienesta lekciju par higiēnas normām pārtikas apritē.
  • Pievērsiet uzmanību mājas kafejnīcu piedāvājuma datumam un laikam! Pasākuma standarta norises laiks ir no pulksten 10 līdz 18, bet dalībnieka piedāvājumā var būt norādīts arī citādi.
  • Mājas kafejnīcās norēķini iespējami tikai skaidrā naudā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!