Foto: Sergejs Skripa
Visiem pienākas svētki – arī pavāriem. Kad var novilkt balto uzsvārci un mici, uzvilkt vakartērpu un svētku noskaņā apsveikt gada labāko pavāru un pavārzelli. Portāls "Delfi" ieskatījās, ar ko savus kolēģus šajā pasākumā lutināja citi šefpavāri.

Labāko Latvijas gada pavāru un pavārzelli nosaka kopš 2006. gada, balvā pasniedzot ne tikai vērtīgas dāvanas, bet arī "Reaton" Zelta un Koka pavārnīcu. Latvijas Pavāru kluba rīkotais konkurss šogad notika izstādes "Riga Food 2023" ietvaros – tās apmeklētāji varēja klātienē vērot, kā pavāri un viņu palīgi starptautiskiem vērtētājiem gatavoja noteiktos ēdienus, uzkodas un desertus.

Apbalvošanas pasākums notika svinīgā gaisotnē ATTA centrā, pasakot paldies konkursa atbalstītājiem, dalībniekiem un žūrijai.

Par kolēģu un atbalstītāju labsajūtu un baudījumu garšas kārpiņām parūpējās četri šefpavāri. Restorāna "Entresol" šefpavārs Raimonds Zommers, kurš arī pats savulaik divreiz atzīts par Latvijas gada pavāru, uzstājās ar pirmo uzkodu – burkānu-timiāna maizi ar rikotas sieru, tomātiem un vītinātu "proscuitto".

Otras uzkodas autors bija pašreizējais Latvijas Pavāru kluba prezidents Artūrs Arnicāns ("Equus") – strausa tartars ar saldskābiem lauku gurķiem.

Pamatēdienu – "dry age" tunča Velingtons ar zivju "demi-glace" mērci – sarūpēja Vladislavs Vainovskis ("tails"), bet desertu sakomponēja Māris Jansons ("Kest") – smilšu mīklas tarte ar pasijas augļu krēmu un kokosriekstu piena sorbertu. Katru kārtu pavadīja piemeklēti vīni.

Par Latvijas gada pavāru tika atzīta Valērija Čudova (restorāns "Ferma"), kura saņēma Zelta pavārnīcu, bet Latvijas gada labākā pavārzeļļa tituls tika piešķirts Elīnai Potapovai (restorāns "Snatch"), kura saņēma Koka pavārnīcu. Jāpiebilst, ka pirmo reizi konkursa vēsturē abas balvas tika sievietēm.
Turklāt šajā vakarā arī paziņoja, kurš pavārs pārstāvēs Latviju nozares "olimpiskajās spēlēs", nopietnākajā pavāru konkursā Eiropā "Bocuse d'Or", kas nākamgad notiks Norvēģijā. Konkursa atlasē bija pieteikušies trīs pavāri – Nils Ģēvele, Juris Latišenoks un Jegors Poruļevs, un uz finālu dosies 2022. gada Latvjas labākais pavārs Nils Ģēvele ("Ferma") ar savu komandu.

"Bocuse dOr" notiks nākamā gada martā, un šobrīd Eiropā aktīvi notiek pavāru atlase šim konkursam, pastāstīja Latvijas Pavāru kluba valdes locekle un bijusī vadītāja Svetlana Riškova. Konkursa limits ir 20 pārstāvji, un, ja valstu pieteikumu ir vairāk, dalībnieki tiek papildu izvēlēti. Kā teica Riškova, Latvijā šogad bija sarīkota kvalitatīva nacionālā atlase, kas ļauj cerēt uz mūsu pārstāvja iekļaušanu finālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!