Pirmie "Michelin" ceļveža restorāni Latvijā tiks nosaukti īpašā pasākumā 21. novembrī Rīgā, vēsta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvis Jānis Kovaļevskis.
"Pēc ilgāka laika, kas pavadīts Latvijā, vērtējot un izbaudot kulinārijas nozares piedāvājumu, priecājamies pievienot šo valsti mūsu "Michelin" ceļvedim. Latvija ir pazīstama ar savu kultūras mantojumu, jūras piekrasti un mežiem. Pēdējos gados tā ir kļuvusi arī par aizraujošu gardēžu galamērķi Eiropā. No mutē kūstošiem tradicionālajiem gardumiem, ko ar lepnumu pasniedz mazajās ēstuvēs, līdz radošiem starptautiskās virtuves ēdieniem, ko piedāvā mūsdienīgi restorāni, kas konkurē ar citu Eiropas pilsētu restorāniem. Latvija ir pelnījusi šo īpašo atzinību. Mūsu inspektori šobrīd veic noslēdzošo vērtēšanas posmu un nevaram vien sagaidīt, kad varēsim publiski ziņot par mūsu atklājumiem Latvijā," teic Gvendals Pulleneks, "Michelin" ceļvežu starptautiskais direktors.
"Michelin" ceļveža sadarbības partneris ir LIAA. Aģentūras direktors Kaspars Rožkalns ir pārliecināts, ka šī sadarbība cels Latvijas starptautisko atpazīstamību un būs nozīmīgs ieguldījums kulinārijas nozares attīstībā. "Latvija ir galamērķis, kas daudziem ceļotājiem vēl jāatklāj: ar četriem gadalaikiem, 500 kilometrus garu jūras piekrasti un plaukstošu biznesa vidi. Mēs esam vērsti uz inovācijām un vienmēr esam gatavi dažādiem izaicinājumiem. Iespēja kļūt par jaunāko galamērķi "Michelin" ceļvedī ir pagodinājums, kas mūs iedvesmo sasniegt jaunas virsotnes. Latvijas virtuve ir slavena ar dabīgiem produktiem, unikālām garšu kombinācijām un izcilu apkalpošanu. "Michelin" ceļveža atzinība ne tikai izcels Latviju kā gastronomijas tūrisma galamērķi, bet arī pievērsīs uzmanību valsts daudzveidīgajai kultūrai, dabai un vēsturei, kas varētu dot ieguldījumu citu nozaru izaugsmē," uzskata Rožkalns.
Ko nozīmē "Michelin" zvaigznes un par ko tās piešķir
1926. gadā restorāniem sāka piešķirt vienu "Michelin" zvaigzni. 1936. gadā tika noformulēti kritēriji, pēc kuriem piešķir vienu, divas vai pat trīs zvaigznes. Pēc šiem kritērijiem vēl joprojām slepenie "Michelin" pārstāvji lemj par zvaigžņu piešķiršanu restorāniem.
Viena Mišelina zvaigzne nozīmē – ļoti labs restorāns savā kategorijā. Divas – ekselenta pavārmāksla, kuras dēļ vērts izmest līkumu. Trīs Mišelina zvaigznes nozīmē: izcila, īpaša ceļojuma vērta virtuve.
Pateicoties vērtētāju neuzpērkamībai un augstajiem standartiem, kā arī praktiskajai pielietojamībai, "Michelin" restorānu ceļvedis joprojām ir viens no uzticamākajiem un autoritatīvākajiem avotiem ceļojumu galamērķu un restorānu izvēlē.
Šobrīd "Michelin" restorānu ceļvežos iekļauti vairāk nekā 15 000 iecienītu restorānu andrīz 40 valstīs, apmēram piektā daļa no tiem ir ar Mišelina zvaigznēm.
Ja restorāns neaizsniedzas līdz zvaigznēm, tomēr ir ļoti labā līmenī, restorānu ceļvedī to izceļ ar vienu no diviem apzīmējumiem:
• "Bib Gourmand": izcili labs ēdiens par taisnīgu cenu (Bib jeb Bibendum ir Mišelina vīriņa iesauka jeb mīļvārdiņš);
• Michelin Zaļā zvaigzne: restorāns, kas nodrošina ilgtspējīgu gastronomiju.
Apzīmējumi balstās ikgadējos neatkarīgos vērtējumos, un restorāniem var gan piešķirt zvaigzni vai papildu apzīmējumu, gan samazināt vērtējumu vai pat noņemt zvaigzni.
"Michelin" vērtētāji vienmēr ir anonīmi, viņi restorāna personālu ar sevi neiepazīstina un par maltīti norēķinās paši. Vērtētāji restorānos pievērš uzmanību šādām niansēm: sastāvdaļu kvalitāte, ēdiena pagatavošanas meistarība, prasme kombinēt garšas, šefpavāra individualitāte, augstu kulināro standartu pastāvība gan ēdienkartē, gan laikā.
Pilna "Michelin" ceļveža Latvijas restorānu izlase tiks atklāta īpašā pasākumā Rīgā 21. novembrī. Pasākumam varēs sekot līdzi digitālā formātā visās ceļveža komunikācijas platformās: tīmekļa vietnē, mobilajās lietotnēs un sociālajos tīklos. Latvijas restorānu izlase pievienosies globālajai "Michelin" ceļveža restorānu un viesnīcu izlasei, ko digitālajās platformās varēs atrast bez maksas.