Nikola Tasty - 133
Foto: Privātais arhīvs

Septembra vidū Āgenskalna tirgū norisinājās Rīgas Rudens Street food festivāls, kura laikā noskaidroja šī gada labāko Latvijas ielu ēdināšanas kultūras uzņēmumu un Latvijas pārstāvi Eiropas ielu ēdiena kultūras konkursa finālā Vācijā, kas notiks jau šajā nedēļas nogalē. Divas dienas pirms īpašās dienas sazinājāmies ar uzvarētājiem, ģimenes uzņēmuma "Augs.Raugs.Garšaugs" šefpavāri Ievu Neimani.

Ar Ievu sazvanāmies 27. septembra pēcpusdienā, viņi ir ceļā uz Vāciju, bet ne vis uz tik pozitīvas nots, kā varētu šķist. Ieva vien nosaka: "Mūsu lielākā veiksme būs, ja mēs nokļūsim līdz galam. Un tad jau mēs jutīsimies kā uzvarētāji!"

Izrādās, pirms tik svarīgā ceļa radusies kāda pavisam neparedzēta situācija ar busiņu – pēdējā brīdi, ātri tika labots ģenerators: "Šobrīd mēs esam bezgala uztraukušies, jo mūs pievīla ģenerators, gaidījām, vai vispār paspēsim. Bet par laimi esam sarunājuši, ka mūs prāmis uzgaidīs."

Neskatoties uz sarežģījumiem, Ieva komentē sajūtas, kas pārņēmušas, iegūstot ceļazīmi uz finālposmu Vācijā: "Patiesībā esam ļoti, ļoti pārsteigti. Mēs negaidījām, ka varēsim uzvarēt visus lielos konkurentus, lielās virtuves. Cīnījāmies plecu pie pleca ar Latvijas labākajiem un populārākajiem street food ēdinātājiem. Mēs esam ļoti lepni, ka pacēlām visu šo pasākumu!"

Ar ko pārsteigs?


"Mēs pārsteigsim, ar to, ko vienmēr: ļoti kvalitatīvu ēdienu, ko mēs gatavojam no nulles, un ar superpozitīvu un priecīgu attieksmi pret jebkuru, kurš pie mums pienāks," atbild šefpavāre.

Runājot par sagatavošanās darbiem, viņa atklāj, ka visu nedēļu tika gatavotas bao maizītes. Vispirms tās tika uzraudzētas, tad tvaicētas, sagatavotas un dažādos veidos uzglabātas: saldētas, liktas ledusskapī, tītas plēvē. Lielajā 50 litru afgāņu kazanā gatavoti liellopi vaigi, kas vispirms iemarinēti dažādās Āzijas garšvielās.

Tātad uz konkursa finālposmu Vācijā komandai ir līdzi visi katli, lai gan daļēji ēdiens tiks gatavots arī tur uz vietas. Ieva min, ka piektdienas agrā rītā vēl būšot jādodas uz veikalu sapirkt dažādus produktus.

Startēsim divās kategorijās

Street food uzņēmums startēs divās kategorijās, pirmā – "Labākais sendvičs". Tur "Augs!" piedāvās bao maizītes, kas pildītas ar liellopu vaigiem, mango-avokado salsu un kalē čipšiem.

Savukārt "Veģetārajā" kategorijā ķekavieši startēs ar bļodu, kas pildīta ar kūpinātu marinētu tofu, kas pēcāk tiks fritēts panko pārslās, klāt pievienoti dažādi dārzeņi un zemesriekstu-laima mērce.

Uz Eiropas street food ēdinātāju finālu, kas norisināsies Zārbrikenē no 29. septembra līdz 1. oktobrim, mūsējie dodas četru cilvēku sastāvā, salīdzinot ar pagājušo gadu, kad "Vīnkalniem" bija 12 cilvēku komanda. Ieva Neimane atzīst: "Mēs dosimies četri un patiesībā šis ir mūsu lielākais sastāvs. Agrāk darbojāmies divatā ar vīru, tagad mums ir pievienojušies divi puiši."

Lai mūsējiem izdodas plūkt uzvaras laurus!

ESFA 2017. gadā izveidoja Lielbritānijas street food balvu apvienība (British Street Food Awards), ar mērķi attīstīt street food ēdināšanas kultūru gan Lielbritānijā, gan Eiropas līmenī, veidojot savstarpēju, internacionālu sadarbību starp dažādu valstu ēdinātājiem. Šogad ESFA fināla sacensībās tiks pārstāvētas tādas valstis kā Lielbritānija, Zviedrija, Norvēģija, Šveice, Islande, Vācija, Somija, Dānija, Itālija, Slovākija, Polija, Rumānija, Vācija un arī Latvija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!