Foto: Unsplash
Ne viens vien granolu uzskata par superēdienu – sākot no steidzīgiem studentiem līdz digitālā satura veidotājiem, kas savas brokastis prezentē kā izsmalcinātu maltīti. Katru dienu karotēm vien! Variācijas ēdienam ir neskaitāmi daudz, tāpēc rodas jautājums, vai tiešām šīs klasiskās brokastis ir tik veselīgas, kā mums tiek teikts?

Mazliet vēstures

Granolai ir salīdzinoši nesena un diezgan interesanta vēsture. Tās pirmsākumi meklējami 19. gadsimta sešdesmitajos gados, kad "pagrimuma laikā" tika meklēti veidi, kā uzlabot cilvēku veselību, ko sabojājis alkohols, tabaka, trekns ēdiens un seksuālās baudas meklējumi. Un tā, divi šādas "tīras dzīves" sludinātāji savos veselības kūrortos izveidoja brokastu recepti, kuru piedāvāja saviem pacientiem, raksta "foodrevolution.org".

Viens no viņiem, dakteris Džeimss Kalebs Džeksons, ārstēja bagātus pacientus Ņujorkas štata rietumos. Veselības uzlabošanas programmā viņš iekļāva aukstās brokastis, recepti nosaucot par "granulu". Pēc būtības tās bija šobrīd zināmās brokastu pārslas "Grape Nuts", kas pagatavotas no kviešu miltiem. Pacienti šos saķepušos kviešu miltu gabaliņus pirms ēšanas iemērca pienā.

Foto: Unsplash

Neilgi pēc tam Džons Hārvijs Kellogs izgatavoja pats savu "granulas" recepti ar auzām un kukurūzu, kuru pasniedza savā sanatorijā Mičiganā. Saņemot draudus par iesūdzēšanu tiesā, Kellogs nomainīja vārdu no "granula" uz "granola" un sāka recepti pārdot vairumā. Šis bija pirmais Kellogu ģimenes solis brokastu pārslu komercializēšanā, aizsākot impēriju, kas ir viena no vadošajām vēl šodien.

Un tā, granola, kas tagad kļuvusi par saldinātājos un eļļā ceptu riekstu, sēklu, graudu un žāvētu augļu maisījumu, tika uzskatīta par alternatīvu cukurotajām brokastu pārslām, kas tolaik plaši tika reklamētas televīzijā un aizņēma lielu daļu plauktu pārtikas lielveikalos. Cilvēki vairs neuzticējās "mākslīgajam", bet saskatīja pestīšanu "dabiskajā".

Kas tad ir granola?

Būtībā granola ir aukstas, sausas brokastu pārslas, kas ir mazāk apstrādātas nekā komerciālie graudaugu brokastu produkti. Agrīnās granolas versija bija pārstrādātu un pilngraudu (auzu un kviešu) kombinācijas, vēlāk (sešdesmitajos gados) tika pievienoti rieksti, sēklas un reizēm kāds dabiskais saldinātājs, piemēram, kokosriekstu skaidiņas vai žāvēti augļi. Pēc tam, kad granola tika popularizēta kā veselīgas brokastis un "atpakaļ pie dabas" produkcija, līdz 1973. gadam tās aizņēma jau 10 procentus visā brokastu pārslu tirgū.

Mūsdienās granola kļuvusi garšīgāka nekā 19. gadsimtā sanatorijas viesiem pasniegtā maltīte, un tagad tajā, visticamāk, būs velmēti pilngraudi, rieksti, sēklas, eļļa, saldinātājs un citas saldas sastāvdaļas, piemēram žāvēti augļi un šokolādes gabaliņi.

Zinot, ka mūsdienu granolas versija ir pārstrādātāka par tās agrīno, likumsakarīgi rodas jautājums, vai tā joprojām ir mums veselīga? Daudzi uzskata, ka jā, bet pareizā atbilde ir tāda, ka tas atkarīgs no iekļautajām sastāvdaļām un pagatavošanas veida.

Foto: Unsplash

No kādām granolām jāuzmanās?

Veikalā nopērkamā granola bieži vien ir daudz mazāk veselīga, nekā tu varētu domāt. Tās sastāvā ir rafinēts cukurs un cita veida mākslīgie saldinātāji. Dažos granolas zīmolos ir daudz vairāk cukura nekā populārās brokastu pārslās.

Komerciāli ražotā granola parasti satur arī rafinētas eļļas, tostarp ĢMO (ģenētiski modificēti organismi) rapšu, kukurūzas un citas eļļas. Pat ja izmantotā eļļa nav ĢMO, tās iekļaušana palielina kaloriju daudzumu. Veikalā iegādātā granola arī bieži tiek papildināta ar "dabiskām garšām", kas patiesībā var būt tālu no dabiskas.

Bet ir arī tiešām veselīgas granolas versijas – tajās ir dabiskie saldinātāji un organiskas sastāvdaļas, kas nav iegūtas ķīmijas laboratorijās.

Variants – pagatavo pats

Ja vēlies pilnībā kontrolēt granolas sastāvdaļas un kvalitāti, tad to ir vienkārši pagatavot pašam. Pilnīgi iespējams ir izbaudīt granolas garšu un tekstūru, izmantojot veselīgus un uzturvielām bagātus pārtikas produktus, piemēram, pilngraudus, riekstus, sēklas.

Pilngraudi ir laba sastāvdaļa, kas palīdz kontrolēt svaru un samazina sirds slimību risku. Rieksti un sēklas satur augu izcelsmes olbaltumvielas, E vitamīnu un labvēlīgas minerālvielas, piemēram, dzelzi, kalciju un magniju. Daži rieksti un sēklas, piemēram, valrieksti, linu un čia sēklas nodrošina arī svarīgo omega-3. Arī augļi ir laba izvēle mājās gatavotas granolas sastāvā, jo tajās ir daudz antioksidanti – svarīga uzturviela, kas palīdz organismam novērst slimības un cīnīties ar tām.

Foto: Unsplash

Pagatavošanā nepieciešams:

  • Velmētas auzas vai citi graudi pēc izvēles;
  • Rieksti un/vai sēklas;
  • Ingredients, kas cepot palīdz granolu padarīt kraukšķīgu, piemēram, eļļa.



Parasti granolas sastāvdaļas ir šādas (pēc izvēles):

  • Saldinātājs, piemēram, kļavu sīrups vai dateļu pasta (tā var kalpot arī kā saistviela, lai palīdzētu mitrām sastāvdaļām pielipt sausajām);
  • Tumšās šokolādes gabaliņi vai skaidiņas (ideālā gadījumā no bio veikaliņa vai uzticamiem zīmoliem, par kuru produkciju ir pārliecība);
  • Žāvēti augļi vai citrusaugļu miziņa;
  • Garšvielas un aromatizētāji (kanēlis, vaniļa, sāls, kardamons, muskatrieksts utt.);


Granolas pagatavošana:

  • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem;
  • Sajauc visas mitrās sastāvdaļas traukā, kurā maisīsi, vai mērtraukā;
  • Atsevišķā traukā sajauc visas sausās sastāvdaļas;
  • Sausajām sastāvdaļām pārlej slapjās un kārtīgi samaisa, līdz viss sajaucies viendabīgā masā;
  • Cep maisījumu, līdz tas kļūst zeltaini brūns;
  • Atdzesē un pēc tam sagriez gabaliņos vai "saskaldi" masā, kas atgādina brokastu pārslas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!