"Michelin" ceļveža inspektori izvērtēja virkni labāko restorānu ne tikai Rīgā, bet arī citās Latvijas vietās, un par “Michelin” zvaigznes cienīgu tika izvēlēts restorāns "Max Cekot Kitchen" Rīgā.
""Max Cekot Kitchen" ir mūsdienīgs izsmalcinātas garšas un vides restorāns Rīgā. "Saviem viesiem mēs piedāvājam desmit kārtu degustācijas ēdienkarti vai veģetāru ēdienkarti, kas pēc viņu izvēles tiek pasniegti ar mūsu vīnziņa īpaši piemeklētiem, izsmalcinātiem vīniem vai pašmāju bezalkoholiskiem dzērieniem. Mūsu pašu rūpīgi izvēlētas un atlasītas sastāvdaļas, atmosfēra un vietas vēsturiskā elpa, kā arī autentisks Latvijas virtuves redzējums padarīs jūsu vakariņu pieredzi par neaizmirstamu gastronomisku piedzīvojumu," teikts restorāna mājas lapā.
Ceļvedī ir ieteikti 26 Latvijas restorāni: 19 restorāni atrodas Rīgā un septiņi ārpus galvaspilsētas. To starpā ir viens restorāns ar vienu "Michelin" zvaigzni, 3 "Bib Gourmand" restorāni un 22 citi restorāni, no kuriem viens ir atzīmēts ar "Michelin" Zaļo zvaigzni.
Svinīgajā pasākumā "Hanzas peronā", kurā tika nosaukts Latvijas "Michelin" restorāns, piedalījās spožākie un atpazīstamākie Latvijas virtuves spīdekļi – Mārtiņš Sirmais, Lauris Aleksejevs, Ēriks Dreibants, Svetlana Riškova un citi.
Īpašo viesmīlības balvu saņēma restorāna "Kest" (Cēsis) šefpavārs Māris Jansons. "Serviss ir, kad atnes tikai ēdienu un čeku, bet daudz svarīgāka ir viesmīlība,” uzsvēra Jansons, saņemot atzinības balvu.
Labākā someljē balvu saņēma vīnzinis Ivo Orlovs (restorāns "Tauro"), bet labākā jaunākā šefpavāra tituls tika piešķirts Nilam Ģēvelem ("Ferma").
"Michelin" ceļveža ieteiktie restorāni Latvijā:
- "36.Line"
- "3 Chefs"
- "Akustika"
- "Aqua Luna"
- "Barents"
- "Barents Cocktail & Seafood Bar"
- "Chef's Corner"
- "COD"
- "Entresol"
- "Ferma"
- "H.E. Vanadziņš"
- "JOHN"
- "Kest"
- "Le Dome"
- "MO"
- "Neiburgs"
- "Riviera"
- "Tails"
- "TAURO"
- "Whitehouse"
- "ZOLTNERS"
"Pēc ilgāka laika, kas pavadīts Latvijā, vērtējot un izbaudot kulinārijas nozares piedāvājumu, priecājamies pievienot šo valsti mūsu "Michelin" ceļvedim. Latvija ir pazīstama ar savu kultūras mantojumu, jūras piekrasti un mežiem. Pēdējos gados tā kļuvusi arī par aizraujošu gardēžu galamērķi Eiropā. No mutē kūstošiem tradicionālajiem gardumiem, ko ar lepnumu pasniedz mazajās ēstuvēs, līdz radošiem starptautiskās virtuves ēdieniem, ko piedāvā mūsdienīgi restorāni, kas konkurē ar citu Eiropas pilsētu restorāniem. Latvija ir pelnījusi šo īpašo atzinību," iepriekš izteicās Gvendāls Pulleneks, "Michelin" ceļvežu starptautiskais direktors.
Kā zināms, pirmā Baltijā pie “Michelin” atzinības tika Igaunija, turklāt viens no igauņu restorāniem – “"180° by Matthias Diether" – tagad novērtēts jau ar divām zvaigznēm. Kopumā Mišelina ceļvedī dažādās kategorijās tika iekļauts 31 Igaunijas restorāns.
Ar “Michelin” zvaigznēm restorāni tiek vērtēti kopš 1926. gada. 1936. gadā tika noformulēti kritēriji, pēc kuriem piešķir vienu, divas vai pat trīs zvaigznes. Pēc šiem kritērijiem vēl joprojām slepenie "Michelin" pārstāvji lemj par zvaigžņu piešķiršanu restorāniem.
Viena “Michelin” zvaigzne nozīmē – ļoti labs restorāns savā kategorijā. Divas – ekselenta pavārmāksla, kuras dēļ vērts izmest līkumu. Trīs zvaigznes jau apzīmē izcilu, īpaša ceļojuma vērtu virtuvi.
Pateicoties vērtētāju neuzpērkamībai un augstajiem standartiem, kā arī praktiskajai pielietojamībai, "Michelin" restorānu ceļvedis joprojām ir viens no uzticamākajiem un autoritatīvākajiem avotiem ceļojumu galamērķu un restorānu izvēlē.
Šobrīd "Michelin" restorānu ceļvežos iekļauti vairāk nekā 15 000 iecienītu restorānu gandrīz 40 valstīs, apmēram piektā daļa no tiem ir ar Mišelina zvaigznēm.
Ja restorāns neaizsniedzas līdz zvaigznēm, tomēr ir ļoti labā līmenī, restorānu ceļvedī to izceļ ar vienu no diviem apzīmējumiem:
- "Bib Gourmand": izcili labs ēdiens par taisnīgu cenu (Bib jeb "Bibendum" ir Mišelina vīriņa iesauka);
- "Michelin" Zaļā zvaigzne: restorāns, kas nodrošina ilgtspējīgu gastronomiju.
Apzīmējumi balstās ikgadējos neatkarīgos vērtējumos, un restorāniem var gan piešķirt zvaigzni vai papildu apzīmējumu, gan samazināt vērtējumu vai pat noņemt zvaigzni.
"Michelin" vērtētāji vienmēr ir anonīmi, viņi restorāna personālu ar sevi neiepazīstina un par maltīti norēķinās paši. Vērtētāji restorānos pievērš uzmanību šādām niansēm: sastāvdaļu kvalitāte, ēdiena pagatavošanas meistarība, prasme kombinēt garšas, šefpavāra individualitāte, augstu kulināro standartu pastāvība gan ēdienkartē, gan laikā.