Šobrīd pilnā sparā turpinās bērzu sulu laiks, tāpēc tās var un vajag iekļaut savā ikdienas ēdienkartē, baudot gan vienkārši svaigā veidā, gan arī iekļaujot ēdienos un gardos kokteiļos. Bērzu sulu kokteiļi lieliski iederēsies arī svētku galdā, tāpēc "Barbora" komanda apkopojusi interesantākās receptes, ko iesaka pamēģināt arī citiem.
Iesākumam daži fakti par bērzu sulām. Vai zināji, ka visvērtīgākās tās ir pirmās četras stundas pēc iztecināšanas no koka? Šis saldais dzēriens satur mūsu organismam noderīgas vielas – ogļhidrātus un organiskās skābes, kā arī B un C vitamīnus un minerālvielas – kāliju, kalciju, magniju, fosforu, cinku, mangānu, dzelzi un nātriju. Tiesa gan, ne visi eksperti ir vienisprātis par bērzu sulu supervērtīgumu, par to vairāk lasi šajā rakstā.
Jāatceras gan arī, ka bērzu sulas satur vidēji 5 gramus cukura litrā.
Ja pašiem ir izveidots urbums un sulas pieejamas lielos apjomos, tās droši var izmantot ēdiena gatavošanā, daudzviet aizstājot ūdeni un piešķirot ēdienam bagātīgāku garšu un vitamīnus. Piemēram, kartupeļus, griķus, makaronus un citus produktus droši var vārīt bērzu sulās. Tieši tāpat arī jebkuru silto mērci var gatavot, pievienojot bērzu sulas. Un kāpēc lai neizbaudītu arī tēju vai kafiju no vārītas bērzu sulas? Cukuru nemaz nevajadzēs pievienot!
Droši eksperimentē ar sulām! Pievieno ogas, garšaugus, sīrupus u.t.t. Bet, iespējams, tev pietiek pacietības pagatavot bērzu sulas sīrupu? To gatavo, katlā ar biezu apakšu ilgstoši vārot sulu, līdz tā iegūst sīrupam līdzīgu konsistenci. Šo gardumu pēc tam var izmantot dažādām marinādēm, desertiem, kokteiļiem utt.
Vēl viens triks – pagatavo no bērzu sulām ledus kubiņus, ko baudīt pie dzērieniem siltās vasaras dienās.
Turpinājumā dažas kokteiļu receptes!
Bērzu sulas mohito
Lai pagatavotu šādu dzērienu, uz puslitru sulas būs nepieciešami 2 laimi, 3 ēdamkarotes brūnā cukura, daži piparmētru zariņi un ledus pasniegšanai.
Pagatavošana ir pavisam vienkārša – laimu sagriež šķēlītēs, piparmētru zariņus, ja nepieciešams, sagriež sīkāk, to visu liek piestā (var izmantot arī vienkārši dakšu) un saspaida, līdz garšas savstarpēji sajaucas un atdalās sula. Pievieno cukuru un visu savieno.
Ja gribas estētiskāku rezultātu, pēc bērzu sulas pievienošanas maisījumu var izkāst caur marli vai sietu, lai tajā nebūtu biezumu. Pasniedz glāzēs ar ledu un bauda.
Dzēriens ar saldētām ogām
Droši vien daudziem vēl ledusskapī saglabājušās kādas saldētas ogas vai augļi. Tā ir iespēja sagaršot vasaru, pagatavojot gardu un aromātisku dzērienu.
Pagatavošanai vajadzēs 1 litru bērzu sulas, 100-150 gramus saldētu ogu pēc izvēles, kā arī 100 gramus smiltsērkšķu un 5 ēdamkarotes brūnā cukura.
Ogas nedaudz atlaidina, tām pievieno cukuru un saspaida piestā vai ar dakšu. Pievieno nedaudz bērzu sulas un izkāš caur marli. Pievieno koncentrātam pārējo sulas daļu. Glāzēs liek saldētus smiltsērkšķus un pārlej ar dzērienu. Var dekorēt ar piparmētrām, veselām, saldētām ogām.
Zaļais kokteilis ar nātrēm
Šāds dzēriens ir īsta vitamīnu bumba! Pagatavošanai vajadzēs vienu ābolu, vienu apelsīnu, sauju nātru un 200 mililitrus bērzu sulas.
Ābolu nomizo, tam izņem serdi un sagriež mazākos gabaliņos, no apelsīna izspiež sulu. Ābola gabaliņus, apelsīnu sulu un nātres liek blenderī un kuļ, līdz iegūst viendabīgu smūtiju. Ja dzēriens šķiet pārāk biezs, tam var pievienot vairāk sulas un vēlreiz pakult.
Šo kokteili svarīgi dzert uzreiz pēc pagatavošanas, jo tas ātri atsulosies. Var pasniegt, dekorējot ar lapiņām un augļu gabaliņiem vai ogām.