ugunskura zupa
Foto: Shutterstock

Jāņu galvenā sastāvdaļa ir ugunskurs, ap kuru dziedam dziesmas, ejam rotaļās un pavadām laiku ar mīļajiem. Nereti rodas arī vēlme ugunskurā pagatavot kādu gardu maltīti, bet svarīgi ir atcerēties, ka Jāņu ugunskurs nav tas pats ugunskurs, uz kura varam gatavot. Lai sagatavotos svētku galda klāšanai pie dabas, "Maxima Latvija" eksperti kopā ar pieredzējušo ekspedīciju vadītāju Andžeju Reiteru ir sagatavojuši noderīgas receptes un padomus, kā droši sagatavot ugunskuru gatavošanai, lai maltīte izdotos kā iecerēta.

"Mēs dzīvojam ļoti neparedzamos klimata apstākļos – vienu brīdi diena var būt saulaina, tad lietaina un tad vējaina. Tāpēc vienmēr jāizstrādā trīs rīcības plāni, kā gatavosim ēdienu ārā. Dodoties pārgājienā vai atpūšoties pie dabas, rūpīgi jāizplāno maršruts. Jānoskaidro, vai konkrētajā teritorijā būs daudz koku, kas karstā laikā pasargās no saules, un jāatceras līdzi paņemt pretodu līdzekli, jo šādas vietas piesaista odus. Ja atrodamies atklātā laukā, nedrīkst aizmirst lietus plēvi – tā pasargās no lietus. Tāpat pienācīgi jāsagatavo dažāda veida traukus, kas atbilst izvēlētajai receptei," stāsta ekspedīciju vadītājs Andžejs Reiters.

Ugunskura sagatavošana ēst gatavošanai

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!