Pasta + mērce = viegli pagatavojama maltīte, vienkārša formula, vai ne tā? Uzvāri ūdeni, ieber pastu, atrauj vaļā mērces burku un viss! Izcila maltīte gatava! Tomēr, lai makaroni izdotos gardi, nedrīkst izlaist vēl vienu gatavošanas etapu – tiem ir jāpievieno sāls. Bet kad? Lūk, svarīgs jautājums! Vieni saka, ka sāls jāpievieno ūdenim, kad katliņš tikko uzlikts uz plīts, citi, ka tad, kad ūdens sācis burbuļot, tieši pirms bērt tajā pastu, savukārt vēl citi ir tajā frontē, kur uzskata – sāli pievieno reizē ar makaroniem vai tad, kad makaroni ir jau pa pusei izvārījušies. Ir arī tādi, kuri uzstāj, ka gatavošanas laikā makaroni nav jāsāla vispār, bet sāls jāpievieno tikai tad, kad pasta jau nonākusi uz šķīvja. Pastas eksperts, "Barilla America's" šefpavārs Lorenco Boni skaidro, viņaprāt, īsto atbildi.
Tātad – kurš ir pareizais brīdis, lai ūdenim, kurā tiek vārīta pasta, pievienotu sāli? Atbilde uz šo jautājumu ir viennozīmīga, uzskata Lorenco: "Sāli ūdenim pievieno tad, kad tas ir sācis burbuļot, īsi pirms pastas likšanas ūdenī.". Ja sāli pievienosiet agrāk vai vēlāk, iespējams, ka jūsu spageti vai rigatoni garša vairs nebūs tik perfekta.
Kāpēc sāls jāpievieno tieši šajā brīdi?
Ir vairāki iemesli tam, kāpēc sāls "uznāk uz skatuves" tieši tajā brīdī, kad ūdens intensīvi burbuļo. Piemēram, ja sāli pievienosi pārāk agri, kamēr vēl ūdens nav sācis vārīties, tas palēninās ūdens vārīšanas laiku, teic Boni. Turklāt, ja sāli pievieno pārāk agri, tas var radīt vēl lielākas problēmas. "Ļaujot ūdenim ar sāli vārīties pārāk ilgi, nātrija saturs ūdenī paliek koncentrētāks", uzsver Boni. Finālā jūsu maltīte būs pārsālīta. Pēc Boni teiktā, gatavojot pastu, šī kļūda tiek pieļauta visbiežāk.
Vai tiešām laikam ir nozīme?
Vadoties pēc savas pieredzes, Lorenzo Boni saka, ka sāls stiprina pastas struktūru, kas ir svarīgi, gatavojot al dente. Tāpat šefpavārs uzskata, ka sāls neļauj pastai salipt, tāpēc ir nozīme tam, cik ilgu laiku šīs abas sastāvdaļas pavadīs, vāroties kopā. Arī garšas jautājums nav mazsvarīgs. "Raugoties no kulinārā viedokļa, neliela šķipsniņa sāls uzlabo graudaugu garšu. Iedomājieties, piemēram, kā pavisam maza šķipsniņa sāls atdzīvina šokolādes cepumu garšu! Ar pastu ir tas pats!", saka Boni.
Un kāda ir ideālā ūdens – sāls – pastas proporcija?
Perfekcionistiem, kuriem ir svarīgi zināt, kāda tad ir īstā ūdens un pastas proporcija, Boni iesaka ņemt 4 litrus ūdens uz puskilogramu nevārītas pastas. Sāls proporcija ir 1 tējkarote uz litru ūdens. Šefpavārs uzsver, ka ievēro šīs proporcijas, turklāt vāra pastu visu laiku uz lielas uguns. "Kad pasta iebērta verdošajā ūdenī, lai tā nesaliptu, vārīšanas laikā apmaisa katras 3-4 minūtes līdz pat gatavošanas beigām. Ja būs ievērota pareizā pastas/ūdens/sāls proporcija, kā arī ūdens vārīsies visu gatavošanas laiku, nebūs nepieciešams maisīt pastu pārāk bieži."
Cik daudz sāls absorbē pasta?
Laba ziņa tiem, kas satraucas, ka, vārot pastu, pievieno tik daudz sāls, – pastā nonāk vien pavisam neliela daļa! "Sāls pilnībā izšķīst ūdenī un lielākā daļa tiek izlieta, nokāšot pastu, kas absorbē vien pavisam mazu daļu no gatavošanas laikā pievienotā sāls," teic Boni. Ja sāls daudzums joprojām dara bažīgu, tad pievieno to mazāk, bet neatsakies pavisam! Runājot par sāls patēriņu, daudz lielāka nozīme ir pārējām maltītes sastāvdaļām. Pievērsiet uzmanību tam, cik daudz sāls ir mērcēs un citās piedevās, ar kurām papildināt pastu. Ja izmantojat veikalā pirkto mērci, tad izvēlieties tādu, kurai ir pazemināts sāls saturs, iesaka Boni.
Kopsavilkums
Nākamreiz, kad izvēlēsies celt galdā pastu, atceries: puskilograms pastas, 4 litri vāroša ūdens un 4 tējkarotes sāls, kuras pievieno mirkli pirms ieslidini ūdenī savu mīļāko pastu. Šī ir gan tradicionālā gatavošanas metode, gan veids, kā uzlabot pastas garšu un tekstūru.