!["Nulle grādu" – kokteiļi mājas ballītei, lai apreibtu no prieka, nevis alkohola "Nulle grādu" – kokteiļi mājas ballītei, lai apreibtu no prieka, nevis alkohola](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/c4c53c49-ee1e-4f9d-a71f-0cea830e6e05.jpg?w=576&h=324&r=16:9)
Vienmēr gatavs sēsties pie stūres, iespēja nogaršot dažādus kokteiļus vienā vakarā, nebaidoties par "sajaukšanu", nekādu galvassāpju nākamajā dienā – iemeslu, kāpēc izvēlēties bezalkoholiskus dzērienus, ir gana daudz. Visā pasaulē augot veselīga dzīvesveida popularitātei, arī alkoholiskie dzērieni ar samazinātu alkohola saturu, it īpaši vīni un dzirkstošie vīni, kā arī dažādu alkoholisko dzērienu bezalkoholiskās alternatīvas kļūst par arvien pieprasītāku izvēli.
Lielveikalu tīkla "Rimi" pārdošanas dati rāda, ka pēdējo divu gadu laikā iecienītu dzērienu bezalkoholisko versiju klāsts "Rimi" veikalos ir palielinājies par 40 procentiem. Visstraujāk aug pieprasījums pēc bezalkoholiskajiem dzirkstošajiem dzērieniem, mazliet lēnāk – pēc bezalkoholiskajiem vīniem, bet kopumā gandrīz katram Latvijā un pasaulē populāram zīmolam šobrīd ir savu produktu – vīna, alus, sidra, kokteiļu – bezalkoholiskā alternatīva.
Sadalīts molekulās un atkal sajaukts vienā veselā
"Ja iepriekšējos desmit gadus 98 procenti mana darba bija saistīti ar alkoholu, ar vīniem, šobrīd jūtu, cik ļoti ir pieaugusi bezalkoholisko jeb dealkoholizēto dzērienu nozīme. To būtiski veicināja Covid-19, jo pandēmijas laikā daudziem bija aizliegts lietot alkoholu, kas nav savietojams ar dažādiem medikamentiem. Tomēr cilvēki kopumā ir pārvērtējuši savus paradumus un piekopj daudz veselīgāku dzīvesveidu. Piemēram, alkoholā ir ļoti daudz kaloriju, tāpēc bezalkoholiskās alternatīvas ir aktuālas tiem, kuri vēlas saglabāt veselīgu svaru. Ja parastā vīna glāzē ir ap 140–170 kaloriju, tad bezalkoholiskajā – tikai ap 30 kalorijām. Protams, tiklīdz ir pieprasījums, aug arī piedāvājums, un es pat teiktu, ka bezalkoholisko dzērienu kategorijā šobrīd piedāvājums gandrīz vai izvirzās priekšplānā," stāsta "Rimi" vīnzinis Mārcis Mitrevics.
Viņš atklāj – ražotāji rūpīgi slēpj stipro dzērienu alternatīvu izejvielas un ražošanas tehnoloģiju. Toties bezalkoholiskais vīns tiek ražots no laba vīna, tāpēc teju vai katram vīndarim ir iespēja radīt savu bezalkoholiskā vīna versiju. "Ir divu veidu bezalkoholiskā vīna dzērienu: vīns, no kura atdalīts alkohols, un vīna dzērieni, kas tiek ražoti no vīnogu sulas vai koncentrāta. Lai saražotu labu bezalkoholisko vīnu, tā pamatā ir jābūt labam alkoholiskam vīnam – labākam par vidējo, jo, vīnu dealkoholizējot, neizbēgami zudīs daļa smaržas un garšas," stāsta vīnzinis.
Mūsdienās ar vismodernākajām iekārtām ļoti labs vīns tiek sadalīts pa molekulām kā koncentrāts, atsevišķi izdalot alkoholu, smaržas, ūdeni, un pēc tam viss atkal tiek samiksēts atpakaļ, izņemot atdalīto alkoholu. "Ja, ēdot veģetāru vai vegānisku ēdienu, ir mazliet komiski censties atdarināt gaļas garšu, ar vīnu ir tieši pretēji – bezalkoholiskā vīna ražotāji cenšas maksimāli saglabāt dzēriena oriģinālo smaržu un garšu," skaidro Mitrevics.
"Nulle grādu" kokteiļi – nevis uzjautrinoša eksotika, bet patīkama ikdiena
Ir pieejami divu veidu bezalkoholiskie dzērieni: ar alkohola saturu nedaudz zem 0,5 %, kas raksturīgs vairumam bezalkoholiskā alus, un ar alkohola saturu zem 0,05 %, kādi lielākoties ir bezalkoholiskie vīni.
Arī kokteiļu segmentā klasisko stipro dzērienu vietā kā sastāvdaļa arvien biežāk kafejnīcu un mājas bāru repertuārā ienāk bezalkoholiskās alternatīvas. "Gemoss" dzērienu eksperts un pasaules atzinību ieguvušais bārmenis Andris Reizenbergs atzīst – "nulle grādu" kokteiļus nākas gatavot arvien biežāk, un viņš to dara ar prieku.
"Bārmeņi lielā mērā ir tie, kas veido bezalkoholisko kokteiļu kultūru. Redzam, ka cilvēki, kuri vēl pavisam nesen par mums smējās, tagad paši ļoti labprāt bauda "nulle grādu" kokteiļus un eksperimentē ar bezalkoholiskām sastāvdaļām. Tāpēc katrs sevi cienošs ražotājs gatavo alkoholisko dzērienu bezalkoholiskās alternatīvas. Ja vēl pirms dažiem gadiem veikalos bija nopērkams labi ja viens bezalkoholiskā alus veids, tagad vairums tirdzniecības vietu piedāvā pilnu ledusskapi, kur šis dzēriens pieejams plašā klāstā. Tas, ko redzu "Gemoss" ikdienā, ir arī arvien pieaugošais bioloģiski sertificētu limonāžu un dažādu sīrupu bez cukura sortiments, tāpēc droši var apgalvot – cilvēkiem patīk dzīvot veselīgāk. Šobrīd ir ļoti plašas iespējas pagatavot izcilus kokteiļus bez alkohola," stāsta Andris Reizenbergs.
!["Nulle grādu" – kokteiļi mājas ballītei, lai apreibtu no prieka, nevis alkohola "Nulle grādu" – kokteiļi mājas ballītei, lai apreibtu no prieka, nevis alkohola](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/abf0d808-5ba3-43a6-b94f-8d986213a924.jpg?w=876)
Ēdiens vīnu tikai papildina
Vīns nevar dzīvot vientulībā, pa īstam tas savu raksturu parāda duetā ar saderīgu ēdienu. "Rimi" šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka baudīt bezalkoholiskos vīnus un dzirkstošos vīnus ar vieglām, vasarīgām uzkodām, piemēram, grauzdiņiem ar šķiņķi un sieru "Grana Padano", foreles kaviāru ar notecinātu skābo krējumu groziņčipsītī, mīkstajiem sieriem "Brie" un "Camembert" ar vīģu džemu vai avokado kraukšķmaizīti.
Savukārt Andris Reizenbergs iesaka izmēģināt kādu no bezalkoholisko kokteiļu receptēm, lai ballītē visi reibst no priecīgas noskaņas un dejošanas, nevis alkohola!
Bezalkoholiskais kokteilis "Orange Spritz"
!["Nulle grādu" – kokteiļi mājas ballītei, lai apreibtu no prieka, nevis alkohola "Nulle grādu" – kokteiļi mājas ballītei, lai apreibtu no prieka, nevis alkohola](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/a477f21f-61ae-46d8-99e0-3a7427f81fa4.jpg?w=876)
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Glāzē liek ledu, pievieno sīrupus, bezalkoholisko "Spritz" un gāzētu ūdeni.
Viegli apmaisa ar bāra karoti un dekorē ar svaigiem vai kaltētiem augļiem, ogām.
Mango Tonic Spritz
!["Nulle grādu" – kokteiļi mājas ballītei, lai apreibtu no prieka, nevis alkohola "Nulle grādu" – kokteiļi mājas ballītei, lai apreibtu no prieka, nevis alkohola](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/c756a9c3-a5fc-403b-be2b-d65d6a9629e9.jpg?w=876)
"Red Fruits Gin Fizz"
!["Nulle grādu" – kokteiļi mājas ballītei, lai apreibtu no prieka, nevis alkohola "Nulle grādu" – kokteiļi mājas ballītei, lai apreibtu no prieka, nevis alkohola](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/ffabda84-845f-420e-b904-8cb82090cc42.jpg?w=876)
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Glāzē liek ledu, pievieno biezeni, mango koncentrātu un toniku.
Viegli apmaisa ar bāra karoti un dekorē ar svaigiem vai kaltētiem citrusaugļiem.
Sastāvdaļas
Pagatavošana
Glāzē liek ledu, pievieno sīrupu un sulu koncentrātu, bezalkoholisko džinu, trīs pilienus "Easy Foam" un gāzētu ūdeni.
Viegli apmaisa ar bāra karoti un dekorē ar svaigiem vai kaltētiem citrusaugļiem, kaltētām ziedlapiņām.