Ziemā svaigas, aromātiskas mellenes uz kūkas, koši zaļas dilles mērcītē — to iespējams panākt, vasarā piepildot savu saldētavu. Atceries, ka sasaldēt var arī gatavus ēdienus, piemēram, kad dodies uz laiku ceļojumā..

Ogas un augļi

Cukurs pasargā ogas no oksidēšanās, tādējādi labi saglabājas to krāsa, aromāts, struktūra un vitamīni. Cukuru ņem 40-340 g uz litru ogu. Daudzums atkarīgs no ogu skābuma: jo skābākas ogas, jo vairāk cukura. Sausas vai notecinātas ogas kārtām liek saldētavas trauciņos. Katru kārtu apkaisa ar cukuru.

Mīkstas vai ieplīsušas ogas kopā ar cukuru sastampā biezenī: uz litru ogu ņem 80-120 g cukura.

  • Ogas un augļus vislabāk lasīt sausā laikā. Avenes var lasīt uzreiz saldēšanas trauciņos. Ogas un augļi jāsasaldē tūlīt.
  • Ogas pārlasa. Noplūc kātiņus. Ķiršu kauliņus var atstāt. Ogas sašķiro. Mīkstās ogas sastampā.
  • Ja ogas jāskalo, to veic pirms kātiņu vai lapiņu noplūkšanas. Tā labāk saglabājas ogu garša un sulīgums. Noskalotās ogas rūpīgi notecina.
  • Cietas ogas, piemēram, ērkšķogas, liek plastmasas maisiņos, bet mīkstas, piemēram, zemenes, — trauciņos.
  • Dažas ogas ieteicams sastampāt un sasaldēt trauciņos. Piemēram, no svaigu upeņu biezeņa var pagatavot ķīseļus, parfē vai pildījumus.
  • Sasaldēt var arī veselas ogas, piemēram, vīnogas. Var, protams, izvārīt sulu vai ievārījumu, kurš saglabāsies svaigs.
  • Augļus var sasaldēt, sagrieztus gabalos vai cukura sīrupā. Bumbierus un ābolus nomizo. Sagriež daiviņās. Mizot var arī persikus un plūmes. Miza nonāk vieglāk, ja augli iemērc verdošā ūdenī.

Cukura sīrupā ieteicams sasaldēt, piemēram, ķiršus. Ogas notīra, uzvāra sīrupu, kurā uz
1 litru ūdens ir 340-680 g cukura. Sīrupu uzvāra un atdzesē. Ogas liek trauciņos. Pārlej ar sīrupu, tā lai ogas būtu nosegtas. Trauciņu nevajag pieliet līdz pašai malai, jo šķidrums sacietējot izplešas.
Sīrupā sasaldē arī plūmju, ābolu vai persiku pusītes. Uz 2 kg augļu ņem 1 litru ūdens un 120-170 g cukura. Augļus sīrupā nedaudz apvāra. Ar putu karoti liek plastmasas maisiņos vai trauciņos. Augļus un sīrupu atdzesē. Augļiem uzlej atdzisušo sīrupu. Ar mizu un kauliņiem sasaldētas veselas plūmes var izmantot džemu, sulu un ievārījumu gatavošanā.

Dārzeņi
Visus dārzeņus, izņemot garšaugus, noplaucē, lai to fermenti neizraisītu garšas un krāsas izmaiņas.

  • Pupiņām un cukurzirņiem novelk pākšu šķiedriņas.
  • Svaigas bietes rūpīgi notīra ar suku. Saknes nav jānogriež. Pēc applaucēšanas bietes nomizo.
  • Jaunos kartupeļus nokasa. Trauciņos liek vienāda lieluma kartupeļus, lai pēc atkausēšanas tie izvārītos vienā laikā.
  • Nātres, spinātus, lapu bietes un lapu kāpostu noskalo. Lapas atdala no kāta, applaucē un sasmalcina. Svaigas spinātu lapas var sasaldēt veselas.
  • Zupas dārzeņus un puravus sagriež sloksnītēs un samaisa.

Applaucēšana
1 kg dārzeņu 3-4 l ūdens
1 tējk. sāls uz litru ūdens
1. Puskilogramu dārzeņu liek verdošā sālsūdenī. Dažas minūtes plaucē. Applaucē arī atlikušos dārzeņus
2. Dārzeņus notecina. Atdzesē tekošā ūdenī, tādējādi saglabāsies krāsa, garša un vitamīni.

Tikko lasītas sēnes pirms sasaldēšanas applaucē vai uz pannas savāra savā sulā vai taukvielās. Sēnes var sasaldēt gan pa šķirnēm, gan sēņu maisījumos. Sēnes notīra un noskalo. Vajadzības gadījumā izmērcē. Lielās sēnes sagriež gabalos. Sēnes, kuras pirms izmantošanas jāvāra, applaucē lielā ūdens daudzumā un notecina. Plaucēšanas ūdeni pēc tam nedrīkst izmantot pārtikā. Sēnes, kuras nav jāvāra, liek uz pannas un sautē savā sulā vai taukvielās. Taukvielas ik pa brīdim papildina, lai sēnes nepiedegtu. Šķidrumu vai nu iztvaicē, vai sasaldē kopā ar sēnēm. Sēnes atdzesē. Liek plastmasas maisiņos vai trauciņos. Sasaldētu krējumu var izmantot mērču un sautējumu gatavošanai. Lai to būtu vienkāršāk lietot, krējumu sasaldē nelielās devās. Saldētu sieru atkausē istabas temperatūrā, lai tas nesadruptu. Rīvētu sieru saglabā porciju trauciņos. Var sasaldēt arī svaigos sierus. Olas pirms sasaldēšanas viegli sakuļ. Olu dzeltenumus un baltumus var sasaldēt atsevišķi. Saldētas olas saglabājas sešus mēnešus.

Gaļa
Var sasaldēt gan cūkas, liellopa, jēra un medījuma galu, gan putnu gaļu.

  • Gaļai jāsasalst ātri, tādēļ gabaliem nevajadzētu būt lieliem. Jau 3-4 kg smags gaļas gabals sasalst pārāk lēni, un gaļā veidojas ledus kristāliņi, kas bojā gaļas šūnas. Pēc pagatavošanas šāda gaļa ir sausa un bezgaršīga.
  • No svaigas gaļas pēc iespējas izņem kaulus. Tie aizņem daudz vietas un var sabojāt iepakojuma materiālu.
  • Šķēlēs sagrieztu gaļu var sasaldēt uz paplātes. Starp šķēlītēm liek sviestpapīru vai foliju, lai no saldētavas vienmēr varētu izņemt tieši vajadzīgo gaļas daudzumu.
  • Maltā gaļa visātrāk sasals, ja to ieliks plastmasas maisiņā un saplacinās plakanu. Tā arī kūst ātrāk nekā vesels gaļas gabals. Vajadzības gadījumā saplacinātajā gaļas plāksnītē var ievilkt rūtiņas, lai vieglāk būtu atlauzt vajadzīgo gaļas daudzumu.
  • Sasaldēšanai piemēroti arī daudzi gaļas ēdieni - zupas, cepeši ar mērci un eskalopi. Ēdienu liek porciju traukos.

Maize
Var sasaldēt gan maizi, gan smalkmaizītes. Tā kā svaigā maizē ir ūdens, tā rūpīgi jāiepako, lai uzglabāšanas laikā maize nesakalstu. Produkti ar lielu tauku saturu (piemēram, smalkmaizītes), saglabājas ne ilgāk par 3 mēnešiem, savukārt parasta baltmaize būs garšīga arī pēc 6 mēnešiem.

Mazie padomi
Brūklenes, avenes, mellenes, lācenes, jāņogas un upenes notīra un apber ar cukuru. Ogas nav ieteicams skalot. Zemenes var sagriezt šķēlītēs un tad apbērt ar cukuru. Visas ogas var iecukurot veselas vai sagrieztas.

Dārzeņus plaucē 2-6 minūtes, ātri atdzesē un liek saldētavā. Lai saglabātos garša, krāsa un vitamīni, dārzeņus vajadzētu sasaldēt iespējami drīz pēc novākšanas. Var sasaldēt gatavus dārzeņu maisījumus zupām un sautējumiem.

Plūmju, ābolu, bumbieru vai persiku pusītes vāra cukura sīrupā. Augļus liek trauciņos, aplej ar atdzisušo sīrupu. Lai augļi nezaudētu krāsu, pa virsu var likt citronškēlītes.
Lapu dārzeņus, zirņus un pupiņas plaucē. Spinātus, nātres, lapu bietes un lapu kāpostus applaucē un sasmalcina. Nelielas zirņu pākstis sasaldē mazos trauciņos. Pētersīļus, dilles un maurlokus sagriež kastītēm atbilstošā garumā - kad tie ir sasaluši, tos viegli salauzīt mazītiņos gabaliņos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!