<a rel="cc:attributionURL" href="http://www.flickr.com/photos/evert-jan/">Everjean</a> / <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en">cc</a>
Nereti gadās, ka, atverot šokolādes iepakojumu vai konfekšu kārbu, atklājam, ka kārumu klāj balta kārtiņa, šokolāde šķiet apsarmojusi. Vai tas nozīmē, ka kārums ir pārāk ilgi glabāts un jau sabojājies?

Nebūt nē! Izrādās, šokolādes "sirmums" liecina par tās kvalitāti. Dabiskas šokolādes galvenās sastāvdaļas ir kakao masa, kakao sviests, ko iegūst no kakao pupiņām, un cukurs. Kakao sviesta kvalitāte un struktūra nosaka ne tikai to, kā šokolāde garšos un smaržos, bet arī to, kā izskatīsies visā tās glabāšanas laikā. Pie straujām temperatūras svārstībām sviests kūst un atkal sacietē, kā rezultātā šokolādes virskārtā rodas aizdomīgā baltā kārtiņa.

Baltais apsarmojums nozīmē to, ka šokolādei nav pievienoti hidrogenizēti palmu vai kokosa tauki, kas mazina kakao sviesta jutīgumu uz temperatūras svārstībām, tādējādi novēršot baltās kārtiņas veidošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!