dīgsti olu čaumalas olu kastīte
Foto: Shutterstock
Asni ir uzturvielām bagāta ēdienu piedeva, kas ir kalcija, dzelzs un cinka avots, bet uzturam drīkst diedzēt tikai speciāli tam paredzētās sēkliņas, kas atbilst kvalitātes standartiem. Tuvojoties pavasarim, diedzētās sēkliņas ir vērtīgs spēka avots, kuru īsā laikā un vienkārši varam iegūt pašu spēkiem.

Diedzētas sēklas ir lieliska piedeva salātiem un veselīgiem kokteiļiem, kas lieliski bagātinās mūsu ēdienkarti ar vajadzīgajām uzturvielām, pat lietojot nelielos daudzumos. Sēklas, graudi un pākšaugi satur enzīmu inhibitorus un nepieciešamās uzturvielas. Papildus labajām vielām sausās sēklās vai graudos ir atrodama arī fritīnskābe, kas graudus padara sausus un nesagremojamus. Lielākā daļa sēklu jau pēc septiņu stundu mērcēšanas ir atbrīvojusies no šīs fritīnskābes. Savukārt toksīni, kas atrodas pākšaugos, asnam dīgstot, pazūd pavisam. Ciete, kas atrodama cietos graudos, sadalās vienkāršos cukuros un olbaltumvielas mazākās, vieglāk pārstrādājamās molekulās. Asnam augot, A vitamīnu daudzums dubultojas, dažādu B vitamīnu un C vitamīnu daudzums būs pat 5-10 reizes lielāks.

Diedzēšanai populāri ir izmantot redīsu, Ķīnas pupiņu u.c. uzturam paredzētās sēklas. Tie, kuri rūpējas par savu veselību vai vienkārši vēlas iepriecināt sevi ar pirmajiem pavasara vēstnešiem – dīgstiem, labprāt iegādājas gan diedzējamo materiālu – sēklas, gan diedzēšanai nepieciešamos aksesuārus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!