Kādēļ tā notiek? Vārīšanās laikā mainās piena struktūra, tā sastāvā esošais ūdens sāk iztvaikot. Tā rezultātā piena tauki un olbaltumvielas veido slāni (to pašu, ko dēvējam par piena plēvi), kas var kļūt tik biezs, ka neļauj tvaikiem brīvi pacelties gaisā. Tvaiki koncentrējas zem šīs plēvītes, galu galā izraisot sava veida "eksploziju".
Lai piens "neskrietu" pāri trauka malām, izmēģini vienkāršu triku - vārīšanas laikā katliņā ieliec ēdamkaroti ar garu kātu. Pat, ja veidosies piena plēve, karotes kāts lauzīs to, ļaujot tvaikiem pacelties bez šķēršļiem.
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit